ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Το βίντεο της θαρραλέας Νταρνέλα Φρέζιερ «καταδίκασε» τον Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Το βίντεο της θαρραλέας Νταρνέλα Φρέζιερ «καταδίκασε» τον Ντέρεκ Σόβιν
Η Νταρνέλα Φρέζιερ, τρίτη από δεξιά, απαθανάτισε με το κινητό της τηλέφωνο τα τελευταία δραματικά λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ (Minneapolis Police Department via AP, File)

Αν δεν ήταν η Νταρνέλα Φρέζιερ και η εγρήγορση που έδειξε, ο Ντέρεκ Σόβιν μπορεί να ήταν ακόμα αστυνομικός στη Μινεάπολη. Η Νταρνέλα ήταν αυτή που τον περασμένο Μάιο κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο το περιστατικό, κατά το οποίο ο Σόβιν γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ και παρέμεινε για περισσότερα από εννέα λεπτά. Το βίντεο αυτό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη δίκη, στέλνοντας τον Σόβιν στη φυλακή, αφού καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε. 

Μετά την καταδίκη του Σόβιν, η Νταρνέλα, η οποία απαθανάτισε τα τελευταία δραματικά λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ, είναι κατακλυσμένη από συναισθήματα.

«Έκλαψα τόσο πολύ. Είχα τεράστιο άγχος. Αλλά το να μάθω ότι κρίθηκε ένοχος και στις τρεις κατηγορίες!!! Ευχαριστώ το Θεό Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ Ευχαριστώ. Τζορτζ Φλόιντ τα καταφέραμε!! Η Δικαιοσύνη αποδόθηκε» έγραψε σε ανάρτηση στο facebook.

Η Φρέζιερ συνέχισε να τραβάει το βίντεο, παρά τη δυσφορία που της προκαλούσε να βλέπει τη ζωή του Φλόιντ να φεύγει.

«Άκουσα τον Τζορτζ Φλόιντ να λέει ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω, σας παρακαλώ, φύγετε από πάνω μου’... και να κλαίει για τη μαμά του. Πονούσε. Φαινόταν ότι ήξερε ότι είχε τελειώσει γι' αυτόν», κατέθεσε η Φρέζιερ στο δικαστήριο.

Η θεία του Φλόιντ, Άντζελα Χάρελσον, επαίνεσε την 17χρονη τότε μαθήτρια για την καταγραφή του βίντεο, το οποίο αποδείχθηκε συντριπτικό για τον Σόβιν κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Το λυπηρό είναι εάν δεν ήταν για το 17χρονο κορίτσι, τη Νταρνέλα, θα ήταν ένας ακόμα μαύρος που σκοτώθηκε από την αστυνομία ... και θα έλεγαν, ‘Ω, ήταν ναρκωτικά, Ω, ήταν εκείνο’», είπε η Χάρελσον. «Και δεν θα είχαμε ποτέ την ιστορία που έχουμε. Και δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα να μιλάμε».

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Βαλτζ ευχαρίστησε δημόσια την Φρέζιερ.

«Η λήψη αυτού του βίντεο, νομίζω ότι πολλοί γνωρίζουν, είναι ίσως ο μόνος λόγος που ο Ντέρεκ Σόβιν θα πάει στη φυλακή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος του βίντεο της Φρέζιερ επεκτάθηκε πολύ πέρα από την υπόθεση του Σόβιν, καθώς οδήγησε στην απόλυση τριών ακόμα αξιωματικών που βρίσκονταν στη σκηνή, στην απαγόρευση των αστυνομικών τσοκ και σε ομοσπονδιακή έρευνα. Προκάλεσε επίσης ένα παγκόσμιο κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη.

«Με τίποτα περισσότερο από ένα κινητό τηλέφωνο και σθένος, η Νταρνέλα άλλαξε την πορεία της ιστορίας σε αυτήν τη χώρα, πυροδοτώντας ένα τολμηρό κίνημα που απαιτεί τον τερματισμό του συστηματικού ρατσισμού κατά των μαύρων και της βίας στα χέρια της αστυνομίας», έγραψε η Σούζαν Νόζελ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της PEN America, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την υπεράσπιση και την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης.

«Χωρίς την εγρήγορση της Ντραρνέλα και την ετοιμότητα να διακινδυνεύσει τη δική της ασφάλεια, ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ την αλήθεια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», πρόσθεσε.

«Το βίντεο που κατέγραψε μια μαθήτρια θα μπει στην ιστορία», σχολίασε η Εθνική Ένωση για την πρόοδο των μαύρων ανθρώπων (NAACP) στη Βόρεια Καρολίνα, την πολιτεία όπου γεννήθηκε ο Φλόιντ.

«Όπως και η ταινία του Abraham Zapruder για τη Δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι, η παραδοσιακή αστυνομική κάλυψη ήταν αδύνατη. Κανείς, ούτε καν πολλοί από τους αστυνομικούς συναδέλφους του Σόβιν, δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν το βίντεο της κυρίας Φρέζιερ», συμπλήρωσε.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ εντάχθηκε στους αμέτρητους Αμερικανούς που ευχαρίστησαν την Φρέζιερ και τους ενόρκους. «Έκλαψα δάκρυα χαράς όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία. Είμαι ευγνώμων στους μάρτυρες και τις μαρτυρίες τους. Ευγνώμων στην Νταρνέλα Φρέζιερ. Ευγνώμων σε κάθε ένορκο που είδε και αναγνώρισε αυτό που είδε ο κόσμος σε αυτό το βίντεο. Ευχαριστώ Θεέ μου για πραγματικά!», ανέφερε η Όπρα.

Η 18χρονη σήμερα Φρέζιερ, απάντησε στους χιλιάδες ανθρώπους που την ευχαρίστησαν στο Facebook.

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα τα όμορφα σχόλιά σας όπως θέλω, αλλά σας ευχαριστώ όλους. Η υποστήριξη που είχα από την πρώτη μέρα με κράτησε πολύ, γι 'αυτό σας ευχαριστώ και πάλι» έγραψε.

A teen with 'a cell phone and sheer guts' is credited for Derek Chauvin's murder conviction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ