ΚΟΣΜΟΣ

Καλίν: Ο Μπάιντεν να διορθώσει τη δήλωση, λάθος η λογική των ριζοσπαστικών αρμένικων λόμπι

Καλίν: Ο Μπάιντεν να διορθώσει τη δήλωση, λάθος η λογική των ριζοσπαστικών αρμένικων λόμπι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gurel

Για δήλωση που «στερείται βάσης και επιστημονικών αποδείξεων που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο» κάνει λόγο ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιμπραχίμ Καλίν, δηλώνοντας ρητά ότι απορρίπτει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεννα αναγνωρίσει τη συστηματική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915 ως γενοκτονία, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, η οποια αρνείται τη χρήση του όρου γενοκτονία και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα αυτήν τη δήλωση, η οποία αντικατοπτρίζει τις συκοφαντίες κακόβουλων κύκλων, των οποίων η μόνη ατζέντα είναι η εχθρική στάση προς τη χώρα μας. Η λεγόμενη "γενοκτονία" που προβάλλεται στη δήλωση στερείται βάσης και επιστημονικών αποδείξεων που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο. Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να μελετηθούν από τους ιστορικούς. Τα στενά συμφέροντα της πολιτικής συγκυρίας δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τα ιστορικά γεγονότα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξάλλου, όταν ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη σύσταση κοινής ιστορικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων του 1915, ήθελε να βγάλει ένα ιστορικό ζήτημα από τη σκιά της πολιτικής και των κακόβουλων κύκλων. Όσοι φοβούνται ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μέσα από τα ντοκουμέντα δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τις αλήθειες αυτές και τήρησε μια άδικη στάση», συνεχίζει ο Καλίν.

«Η χώρα μας και το έθνος μας προέρχονται από έναν πολιτισμό που αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα πολιτισμικής συνύπαρξης. Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν αποφεύγει επομένως να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ιστορική πραγματικότητα», σημειώνει.

«Οι απώλειες που κατεγράφησαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν κοινό τραύμα αυτής της γεωγραφίας. Ωστόσο, είναι ιστορικό λάθος να ενεργούμε στη λογική των ριζοσπαστικών αρμενικών λόμπι που δεν παράγουν τίποτα παρά τον τρόμο και την εχθρότητα. Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, που βασίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς, θα βλάψει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».

«Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει την ατυχή αυτή δήλωσή του, που θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, να είναι δίκαιος και να τηρήσει μία στάση που υπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη. Η Τουρκία θα συνεχίσει πάντα να υποστηρίζει με τον πλέον ισχυρό τρόπο το δίκαιο και την αλήθεια απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια», καταλήγει ο Ιμπραχίμ Καλίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ