ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Το non paper και η άρνηση Κούρτι να προσέλθει σε νέο γύρο διαλόγου με τη Σερβία

Κόσοβο: Το non paper και η άρνηση Κούρτι να προσέλθει σε νέο γύρο διαλόγου με τη Σερβία
AP Photo/ Visar Kryeziu

Μία ημέρα κατόπιν της συνεννόησης στις Βρυξέλες μεταξύ του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, για νέο γύρο διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις 11 Μαΐου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, 'Αλμπιν Κούρτι, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει.

«Εγώ δεν θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες στις 11 Μαΐου. Ο μελλοντικός διάλογος με την Σερβία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος και να βασίζεται σε αρχές. Το Βελιγράδι θα πρέπει πρώτα να αντικρίσει το παρελθόν του. […] Πρέπει να αποστασιοποιηθεί από το καθεστώς Μιλόσεβιτς και να μην προσπαθεί να πετύχει παλιούς στόχους με νέα μέσα» δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του σήμερα, Μ.Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Η αναφορά του πρωθυπουργού του Κοσόβου σε «νέα μέσα» αφορά προφανώς το non paper που είδε, χθες Μ.Τρίτη, το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδα της Πρίστινας και που παρουσιάζεται ως κοινή γάλλο-γερμανική πρόταση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με το non paper προτείνεται: Η Σερβία και το Κόσοβο να σεβαστούν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, το Βόρειο Κόσοβο -όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία- να αποκτήσει αυτονομία και η πόλη Μιτρόβιτσα να αποτελέσει κοινή οικονομική ζώνη, ενώ για την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία προβλέπεται ειδικό καθεστώς.

Οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Γερμανίας διέψευσαν ότι το σχετικό non paper αποτελεί κοινή πρόταση των χωρών τους.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, και ο πρωθυπουργός, 'Αλμπιν Κούρτι, πιστεύουν ότι πίσω απ όλα τα non paper που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται το Βελιγράδι το οποίο προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να προωθήσει λύση που θα ευνοεί την Σερβία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο φερόμενο ως γαλλο-γερμανική πρόταση, ανέφερε ότι για την Σερβία το non paper δεν είναι αποδεκτό.

Απαντώντας δε στις καταγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Κοσόβου ότι αυτός είναι ο εμπνευστής του non paper διεμήνυσε:

«Εάν πιστεύουν ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όπως αναφέρεται σ' αυτό το έγγραφο τότε έχω να τους πω ότι ούτε στα όνειρα τους δεν θα το δουν αυτό, πόσο μάλλον να το έχουμε συντάξει εμείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ