ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά πυρά κατά ιρανικών σκαφών στα Στενά του Ορμούζ

Αμερικανικά πυρά κατά ιρανικών σκαφών στα Στενά του Ορμούζ
To πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Georgia των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ τον περασμένο Δεκέμβριο U.S. Navy via AP

Αμερικανικό περιπολικό σκάφος έριξε περίπου 30 προειδοποιητικές βολές για να αποτρέψει προσέγγιση 13 σκαφών των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράνστα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι τα προειδοποιητικά πυρά ρίχθηκαν όταν τα ιρανικά ταχύπλοα σκάφη έφτασαν σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από έξι αμερικανικά πολεμικά σκάφη, μεταξύ των οποίων και το καταδρομικό Monterey, που συνοδεύουν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Georgia.

Έπειτα από τον δεύτερο γύρο πυρών προειδοποιητικών πυρών από την πλευρά του αμερικανικού περιπολικού πλοίου, τα 13 ιρανικά σκάφη απομακρύνθηκαν.

Μία ημέρα νωρίτερα το Monterey ανέκοψε στην Αραβική Θάλασσα την πορεία ενός μικρού ξύλινου σκάφους που μετέφερε όπλα με προορισμό, όπως εκτιμάται την Υεμένη, όπου το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι.

Τον Απρίλιο αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε ανοίξει και πάλι πυρ ενάντια σε τρία σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης, τα οποία είχαν επίσης πλησιάσει επικίνδυνα σε αμερικανικό περιπολικό σκάφος στον Περσικό Κόλπο.

«Δυστυχώς η παρενόχληση από το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Είναι επικίνδυνο και μη επαγγελματικό. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει θύματα και να οδηγήσει σε λάθος κινήσεις στην περιοχή» σχολίασε για να καταλήξει ότι «αυτό δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ