ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Σε άμεση κατάπαυση του πυρός καλούν Μέρκελ και Αμπντάλα

Μέση Ανατολή: Σε άμεση κατάπαυση του πυρός καλούν Μέρκελ και Αμπντάλα
Φωτογραφία αρχείου John MacDougall/Pool Photo via AP

Έκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, το βράδυ της Δευτέρας, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυρία Μέρκελ «καταδίκασε ρητά για μία ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις από την Γάζα εναντίον του Ισραήλ και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης».

Επιβεβαίωσε, ακόμη, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενάντια στις επιθέσεις.

Βολές Αμπντάλα κατά Ισραήλ για την κλιμάκωση

Από την πλευρα του, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, δήλωσε πως οι «επαναλαμβανόμενες προκλητικές ισραηλινές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων οδήγησαν στην εν εξελίξει κλιμάκωση, ωθώντας την περιοχή σε περισσότερη ένταση».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να κινηθεί ενεργά για να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ, την επιθετικότητα στη Γάζα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ