ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκες μηνύουν το Pornhub για δημοσίευση sex video χωρίς τη συναίνεσή τους

Γυναίκες μηνύουν το Pornhub για δημοσίευση sex video χωρίς τη συναίνεσή τους
Screen grab/YouTube

Μήνυση σε βάρος της εταιρείας MindGeek στην οποία ανήκει το Pornhub κατέθεσαν περισσότερες από 30 γυναίκες στην Καλιφόρνια καταγγέλλοντας εκμετάλλευση από τη χρήση πορνογραφικών βίντεο.

Τα θύματα τονίζουν πως τα βίντεο ανέβηκαν στην ιστοσελίδα σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και κατηγορούν την καναδική εταιρεία για διοίκηση «εγκληματικής επιχείρησης».

Από την πλευρά του, το Pornhub χαρακτήρισε τις καταγγελίες «εντελώς παράλογες» και «ψευδείς» υποστηρίζοντας πως κάθε βίντεο ελέγχεται πριν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, η οποία παρέχει δωρεάν περιεχόμενο αλλά και μηνιαίες συνδρομές με επί πληρωμή.

«Το Pornhub έχει μηδενική ανοχή για παράνομο περιεχόμενο και διερευνά τυχόν παράπονα ή καταγγελίες σχετικά με περιεχόμενο στις πλατφόρμες» ανέφερε στο BBC για να προσθέσει ότι διαθέτει «τις πιο ολοκληρωμένες διασφαλίσεις στο ιστορικό των χρηστών, που περιλαμβάνουν απαγόρευση μεταφορτώσεων από μη επαληθευμένους χρήστες».

Ωστόσο, το Pornhub δεν απαιτεί από τους χρήστες του να επαληθεύσουν την ταυτότητα ή την ηλικία όσων εμφανίζονται στα βίντεό του - ούτε επιχειρεί να πάρει τη συγκατάθεση των ατόμων που φαίνονται στο οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύεται στον ιστότοπο.

Η Brown Rudnick LLP, η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τις ενάγουσες, τονίζει πως με την αγωγή εγείρουν αξιώσεις βάσει του νόμου του 2000 για τα θύματα εμπορίας και προστασίας της βίας.

Μία από τις γυναίκες είπε στο CBS ότι ήταν μόλις 17 ετών, όταν ο φίλος της την εξανάγκασε να κάνει γυμνό βίντεο. Η ίδια δήλωσε πως το βίντεο δημοσιεύτηκε αργότερα στο Pornhub, χωρίς τη συγκατάθεσή της και το έμαθε αργότερα από φιλικό της πρόσωπο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο έρευνα της εφημερίδας New York Times κατηγόρησε το Pornhub ότι περιέχει βίντεο με κακοποίηση παιδιών και βίντεο που σχετίζονται με βιασμούς. Και σε εκείνη την περίπτωση η εταιρία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αναληθείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοφιλής ιστοσελίδα ανέφερε ότι το 2019 είχε 42 δισεκατομμύρια επισκέψεις και 6,83 εκατομμύρια μεταφορτώσεις βίντεο συνολικού χρόνου προβολής 169 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ