ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Συγγνώμη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια»

Κύπρος: Συγγνώμη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια»
IAKOVOS HATZISTAVROU / POOL / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη συγγνώμη του κυπριακού λαού ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε και τη χορήγηση των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων» σε πολίτες τρίτων χωρών που επένδυαν στην Κύπρο.

Ακρώς απολογητικός ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αναγνωρίζει όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνησή του και ζήτησε τη συγγνώμη του λαού για την πολιτική οξύτητα που δημιουργήθηκε γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πουθενά στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΚΕΠ δεν καταλογίζονται σε αυτόν ή την κυβέρνηση κίνητρα καταδολίευσης ή διαφθοράς.

Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης την περίοδο της δημοσιότητας που δόθηκε στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα την οδυνηρότερη περίοδο κατά τη 40χρονη πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου:

«Δεν σας κρύβω ότι όσα διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο του Προγράμματος και των λαθών που έγιναν αποτέλεσαν την οδυνηρότερη περίοδο των 40 χρόνων μου στην πολιτική».

«Δεν διστάζω να απολογηθώ και να ζητήσω συγνώμη»

Το απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το επίμαχο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» έχει ως εξής:

«Είναι καλά γνωστό πως το Πρόγραμμα υιοθετήθηκε επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και εν συνεχεία επί διακυβερνήσεως του αειμνήστου Δημήτρη Χριστόφια και βεβαίως, συνεχίστηκε επί της παρούσης

Όπως είναι επίσης γνωστό πως το 2013 ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας, μας ανάγκασε στη διαμόρφωση ελκυστικότερων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων μέσω του Προγράμματος.

Δυστυχώς και το ομολογώ, δεν υπήρξε η αναγκαία επιμέλεια από την Κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση των κενών, των ελλείψεων και των αδυναμιών ενός Προγράμματος που, από την αρχή υιοθέτησης του το 2007, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και του επιβαλλομένου εποπτικού ελέγχου, έτυχε κατάχρησης από επιτήδειους.

Προσφάτως, εξεδόθη η τελική έκθεση και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Μύρωνα Νικολάτο.

Η θέση μου για την τελική έκθεση ταυτίζεται απόλυτα με τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, με γραπτή ανακοίνωση του στις 04 Μαΐου για την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτήριζε το πόρισμα ως «εκτενές, καλά δομημένο και τεκμηριωμένο».

Ταυτίζεται, επίσης, απόλυτα και με το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, όπου καταλογίζονται ευθύνες είτε στην παρούσα είτε στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε σε λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας είτε σε παρόχους.

Παρά ταύτα, δεν θα επικαλεστώ το πόρισμα για να αποποιηθώ των δικών μου ευθυνών. Ευθαρσώς αναγνωρίζω όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνηση μου.

Για αυτό και δεν διστάζω, με παρρησία, να απολογηθώ και να ζητήσω τη συγνώμη του λαού για τα δικά μας λάθη, τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της Κυβέρνησης μου.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι πως, κατ’ αντίθεση των όσων έγινε προσπάθεια να μου αποδοθούν, πουθενά στο πόρισμα δεν διαπιστώνονται ή αποδίδονται ελατήρια καταδολίευσης ή διαφθοράς, είτε του Προέδρου είτε των μελών της Κυβερνήσεως.

Θα επαναλάβω: Δεν επικαλούμαι ελαφρυντικά για τις ευθύνες σε όποιους άλλους το πόρισμα καταλογίζει. Για αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να απολογηθώ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αισθήματα δυσπιστίας στους πολίτες.

Θεωρώ οφειλόμενο να σας εξομολογηθώ πως τα όσα διαδραματιστήκαν με αφορμή το Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποτέλεσαν για μένα την οδυνηρότερη περίοδο κατά την 40χρονη παρουσία μου στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το πλέον σημαντικό που καταμαρτυρεί τη καλή τη πίστει διάπραξη των λαθών που προανέφερα, αποτελεί και το υπερτονίζω, η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης σε δίωξη όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

Να υπενθυμίσω, πως ευθύς μετά τα δημοσιεύματα διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου, αποφασίστηκε:

(i) O οριστικός τερματισμός του Προγράμματος.

(ii) Η σύσταση της Επιτροπής Αποστέρησης Υπηκοοτήτων από όσους δολίως την απέκτησαν.

(iii) Διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή, με οιονεί δικαστικές εξουσίες, υπό τον κύριο Μύρωνα Νικολάτο, η οποία ήδη εξέδωσε ένα Πόρισμα που γίνεται καθολικά αποδεκτό ως αντικειμενικό και τεκμηριωμένο, με απόδοση ευθυνών, αλλά και σωρεία συστάσεων.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διυπουργική Επιτροπή θα μελετήσει τις επισημάνσεις της Επιτροπής προκειμένου να υιοθετήσει πρακτικές που θα αποτρέπουν ανάλογα κενά και αδυναμίες σε αποφάσεις ή προγράμματα που υιοθετούνται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης».

Αλλαγές στην κυβέρνηση

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη έγιναν κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων των νέων υπουργών και της επικοινωνιακής ομάδας της κυπριακής κυβέρνησης.

Αναλυτικά:

Η Στέφη Δράκου αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε αντικατάσταση της Έμιλυς Γιολίτη, και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Μάριος Πελεκάνος, η Νιόβη Παρισσινού Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ενώ νέος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου ο Ανδρέας Ιωσήφ. Αντικαθιστούν τον Κυριάκο Κούσιο, τον Παναγιώτη Σεντώνα και τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο αντίστοιχα.

Ο Παναγιώτης Σεντώνας αναλαμβάνει τη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη, που αντικαθιστά τον θεσμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού, θέση που κατείχε ο Γιάννης Γιαννάκης.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια στην εξουσίας και της απομένουν άλλοι 20 μήνες ζωής έως τις επόμενες εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου έχουν έναν απολογητικό χαρακτήρα για το παρελθόν, ενώ οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και δίνουν το στίγμα για το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ