ΚΟΣΜΟΣ

Σε απέραντο ναρκοπέδιο μετέτρεψαν την Παλμύρα οι τζιχαντιστές

Σε απέραντο ναρκοπέδιο μετέτρεψαν την Παλμύρα οι τζιχαντιστές
Παλμύρα REUTERS/SANA/Handout via Reuters

Το βασίλειο του τρόμου, για τους δέκα μήνες είχαν στην κατοχή τους την αρχαία Παλμύρα, την οποία απέτυχαν να εξαφανίσουν, ωστόσο κατάφεραν να την καταστρέψουν, φανερώνουν τα γραφειοκρατικά έγγραφα του ISIS. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πόλης είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Λίγο μετά την κατάληψη της αρχαίας Παλμύρας, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την σύγχρονη πόλη που στα αραβικά ονομάζεται Ταντμπουρ, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επέβαλαν τον νόμο της Σαρίας, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο όσους κατοίκους δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Διάφορα έγγραφα που βρέθηκαν πεταμένα στο έδαφος από το τηλεοπτικό συνεργείο του RT, που πήγε στην Παλμύρα για να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής λίγες μέρες μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον στρατό του Άσαντ, φανερώνουν τις υποσχέσεις για αυστηρή τιμωρία, σε περίπτωση που κάποιος δεν υπάκουε στους νόμους.

Τα έγγραφα αφορούν είτε συμβάσεις εργασίας, ή ειδοποιήσεις που καλούν σε παρουσία ενώπιον της Ισλαμικής αστυνομίας. Ενδεικτικά, ένα από τα έγγραφα προσδιορίζει την ιδιοκτησία ενός ακινήτου από μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών και ρητά απαγορεύει την είσοδο, ακόμα και την προσέγγιση του κτιρίου σε κοντινή απόσταση. Όλα τα έγγραφα φέρουν σφραγίδες και υπογραφές αξιωματούχων του ISIS.

Όμως τα έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους είναι το λιγότερο επικίνδυνο από τα... ίχνη που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα. Ο συριακός στρατός εξακολουθεί να «σκοντάφτει» σε παγιδευμένα με εκρηκτικά κτίρια, ενώ πολλές γειτονιές της πόλης «κρύβουν» επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες.

Όπως είπε ένας στρατιώτης του συριακού στρατού, «συναντήσαμε αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, κρυμμένους στο έδαφος και οι οποίοι θα ενεργοποιούνταν τη στιγμή που κάποιο όχημα ή άνθρωπος περνούσε πάνω από αυτά».

Οι τζιχαντιστές έχουν μετατρέψει την πόλη σε ένα απέραντο κι επικίνδυνο ναρκοπέδιο. Τουλάχιστον 3.000 εκρηκτικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στην πόλη, τα οποία σε περίπτωση που ενεργοποιούνταν θα προκαλούσαν τρομερή έκρηξη.

Ένας από τους πυροκροτητές είναι χειροκίνητος και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μέλος του ISIS για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, ενώ ο δεύτερος ήταν συνδεδεμένος με το αστικό δίκτυο, κάτω από πλακόστρωτους δρόμους, με δυνατότητα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την πόλη.

Ο στρατός του Άσαντ κατάφερε να σώσει την Παλμύρα και να αποτρέψει την καταστροφή χάρη σε πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες ασφαλείας εγκαίρως. Κι ενώ η Ρωσία παρέχει βοήθεια στον συριακό στρατό για την αποναρκοθέτηση της περιοχής, με τη συμβολή έξι ειδικών ρομπότ, οι Σύροι στρατιώτες καταβάλουν προσπάθειες να ξεθάψουν και να απενεργοποιήσουν τα κρυμμένα εκρηκτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ