ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Κίνα τιμωρεί αξιωματούχους για αποτυχία διαχείρισης της μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός: Η Κίνα τιμωρεί αξιωματούχους για αποτυχία διαχείρισης της μετάλλαξης Δέλτα
AP Photo/Mark Schiefelbein

Περισσότερους από 40 τοπικούς αξιωματούχους έχει τιμωρήσει η κεντρική διοίκηση της Κίνας με το αιτιολογικό ότι απέτυχαν να ελέγξουν το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, την ώρα που οι Αρχές καλούνται να διαχειριστούν τη χειρότερη επανάκαμψη της πανδημίας εδώ και έναν χρόνο.

Το νέο ξέσπασμα της Covid-19 εμφανίστηκε αρχικά στην ανατολική πόλη Nanjing για να εξαπλωθεί γρήγορα στις μισές από τις 31 κινεζικές επαρχίες, προκαλώντας περισσότερα από 1.000 συμπτωματικά κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. (Η Κίνα ανακοινώνει ξεχωριστά τα συμπτωματικά κρούσματα του ιού).

Οι τοπικές Αρχές που έσπευσαν να επιβάλουν αυστηρά lockdown, μαζικά τεστ, εκτεταμένες καραντίνες και ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατάφεραν να συγκρατήσουν κάπως την πρωτοφανή έξαρση μετά το αρχικό ξέσπασμα του ιού στις αρχές του 2020. Οι αξιωματούχοι που καθυστέρησαν όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.

Οι αξιωματούχοι, από επικεφαλής τοπικών κυβερνήσεων, υγειονομικών επιτροπών, νοσοκομείων και αεροδρομίων, που τιμωρήθηκαν για αμέλεια εκτιμώνται σε τουλάχιστον 47, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών ΜΜΕ και επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με από αυτές, όπως αποκαλύπτει το CNNi, στην Nanjing, την πρωτεύουσα της επαρχίας Jiangsu, 15 αξιωματούχοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι επειδή επέτρεψαν τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Lukou, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η διασπορά, όταν εννέα καθαριστές εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

Οι Αρχές έχουν συνδέσει την υπερμετάδοση με μια πτήση που έφτασε από τη Ρωσία στις 10 Ιουλίου.

Ήδη τρεις αξιωματούχοι του αεροδρομίου βρίσκονται υπό έρευνα ενώ δύο από αυτούς κρατούνται.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιδημάρχου της πόλης, έχουν λάβει ποινές που κυμαίνονται από αναστολή έως αυστηρές προειδοποιήσεις.

Η στρατηγική της Κίνας για «μηδενική ανοχή» έναντι στην Covid έχει θέσει τις τοπικές κυβερνήσεις υπό τεράστια πίεση για να κρατήσουν τον ιό μακριά, και ένα σωρό αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί κατά καιρούς. Η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, ωστόσο, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική της Κίνας για την Covid, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο βιώσιμη είναι η προσέγγιση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι εξέχοντες Κινέζοι ειδικοί στη δημόσια υγεία ζήτησαν αλλαγή προσέγγισης, προτείνοντας στη χώρα να μάθει να συνυπάρχει με τον κορωνοϊό σύμφωνα με άλλες χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Την Κυριακή, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Υγείας της Κίνας δημοσίευσε ένα σχόλιο στο κρατικό φερέφωνο People Daily, όπου επιτίθεται στην ιδέα της «συνύπαρξης με τον ιό», προτρέποντας τους να αντισταθούν στην προσέγγιση.

China has punished dozens of officials for failing to control the Delta outbreak, by Nectar Gan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ