ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Φον Ντερ Λάιεν: Έκκληση για υποδοχή προσφύγων με δέσμευση οικονομικής στήριξης

Αφγανιστάν - Φον Ντερ Λάιεν: Έκκληση για υποδοχή προσφύγων με δέσμευση οικονομικής στήριξης
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Πέδρο Σάντσεθ σε ισπανική στρατιωτική βάση, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά Αφγανοί πρόσφυγες AP Photo/Paul White

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να υποδεχθούν μέρος των Aφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα το πράξουν ότι θα έχουν οικονομική στήριξη από την Κομισιόν.

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής [...] ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής αφγανών προσφύγων που έχουν απασχοληθεί στους θεσμούς της ΕΕ.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους, ανέφερε.

Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό πόσα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ούτε αν ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί.

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, επισκέφθηκαν την στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά Αφγανοί πρόσφυγες που εργάζονταν στην Καμπούλ για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οικογένειές τους, για να κατευθυνθούν στην συνέχεια στις χώρες όπου θα εγκατασταθούν.

Ο Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι η μετανάστευση αποτελεί «δύσκολο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τάχθηκε υπέρ μίας συντεταγμένης μεταναστευτικής κίνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι ορισμένοι από τους Αφγανούς που έφθασαν στο κέντρο του Τορεχόν ντε Αρντόθ έχουν ήδη αναχωρήσει προς άλλες χώρες και αναφέρθηκε ειδικά στη Δανία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τους Ταλιμπάν, η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι, αν και «υπάρχουν επαφές επιχειρησιακού τύπου για να σωθούν ζωές, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός διάλογος» με το κίνημα αυτό και, κατά συνέπεια, «καμία αναγνώριση των Ταλιμπάν».

Σε ποιες χώρες θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα προστατευτούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η αμερικανική βίζα τους βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Μετεγκαταστάσεις προγραμματίζονται για την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίστασαν να δεσμευτούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες, εν μέσω ανησυχιών για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι η χώρα της θα πρέπει να δεχτεί περίπου 10.000 άτομα που είναι σε κίνδυνο, από το Αφγανιστάν, ενώ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα πρέπει να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.

Με τη σειρά του το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο σε 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τις γυναίκες, τα παιδιά και τις θρησκευτικές μειονότητες.

Και ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να επανεγκαταστήσει τον ίδιο αριθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ