ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer μειώνεται με την πάροδο του χρόνου

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer μειώνεται με την πάροδο του χρόνου
Pfizer via AP

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού μειώνεται κατά περίπου 6 τοις εκατό κάθε δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως έδειξαν τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η φαρμακοβιομηχανία επεσήμανε ακόμα τα δεδομένα των μελετών από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου.

Η Pfizer ζητά από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν μια ενισχυτική, τρίτη, δόση του εμβολίου COVID-19 που ανέπτυξε με τη γερμανική BioNTech SA έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητάς του.

Τα εν λόγω έγγραφα που υπέβαλε στον FDA η φαρμακοβιομηχανία, πρόκειται να εξεταστούν από μια επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που θα συναντηθούν την Παρασκευή για να ψηφίσουν σχετικά με τη σύσταση εάν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνουν την επιπλέον δόση.

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι, έδειξε ότι η τρίτη δόση δημιούργησε καλύτερη ανοσοαπόκριση από τη δεύτερη δόση. Επισήμανε επίσης τα δεδομένα από το πρόγραμμα ενίσχυσης που ξεκίνησε πρόσφατα στο Ισραήλ για να δείξει ότι μια τρίτη δόση αποκαθιστά υψηλά επίπεδα προστασίας από τον ιό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασκεί πίεση για έγκριση της τρίτης δόσης εξαιτίας των αυξανόμενων νοσηλειών και των θανάτων που προκλήθηκαν από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, θέτοντας μάλιστα στόχο στις 20 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η χορήγηση 100 εκατομμυρίων αναμνηστικών δόσεων.

Η Pfizer αναφέρει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση. Τα δεδομένα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δείχνουν ότι η τρίτη δόση «έχει προφίλ αντιδραστικότητας παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και αποκαθιστά τα υψηλά επίπεδα προστασίας», αναφέρει η εταιρεία διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα αντλήθηκαν την περίοδο από 1 Ιουλίου έως τον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα είχε ήδη καταστεί κυρίαρχη.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία «ζητά αδειοδότηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της που θα χορηγηθεί 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα άνω των 16 ετών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ