ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη
Kena Betancur/Pool Photo via AP

Την ανάγκη να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις της Τουρκίας από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης -στην οποία η Ελλάδα μετείχε με καθεστώς παρατηρητή- που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Υπουργική Διάσκεψη για την Λιβύη έγινε με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων Αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Κατά την τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα, μη διστάζοντας να κατονομάσει την Τουρκία.

Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στη Γαλλία τη 12η Νοεμβρίου

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, είχε ανακοινώσει εν τω μεταξύ χθες, Τρίτη, πως το Παρίσι πρόκειται να διοργανώσει διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, περίπου έναν μήνα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές -η διεξαγωγή των οποίωντίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω.

«Με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου η Γαλλία θα οργανώσει [...] διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, τους Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, προήδρευσαν από κοινού στη σημερινή διάσκεψη για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητεί να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και να προχωρήσει η «αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», όπως είχε σημειώσει χθες ο κ. Λε Ντριάν.

Η επικύρωση την 9η Σεπτεμβρίου αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που μοιάζει κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχει αυξήσει τις εντάσεις τρεις μήνες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία που ζητούμενο είναι να βάλει τέλος σε μία δεκαετία πολέμου.

Ο ίδιος ο Χαλίφα Χαφτάρ άνοιξε σήμερα το δρόμο ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τα στρατιωτικά καθήκοντά του για τρεις μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά

Λιβύη: Ο Χαλίφα Χαφτάρ καταθέτει «προσωρινά» τα όπλα και διεκδικεί την προεδρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ