ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Πιο κάτω και από το ιστορικό χαμηλό των εκλογών το συντηρητικό μπλοκ

Γερμανία - Δημοσκόπηση: Πιο κάτω και από το ιστορικό χαμηλό των εκλογών το συντηρητικό μπλοκ
AP Photo/Martin Meissner

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των διερευνητικών επαφών των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εμφανίζεται να υποχωρεί ακόμη περισσότερο στην προτίμηση των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild am Sonntag, η Ένωση θα συγκέντρωνε σήμερα 21% (-3,1μονάδες συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα ενισχυόταν περαιτέρω, εξασφαλίζοντας ποσοστό 28% (+2,3 μονάδες).

Οι Πράσινοι θα ενισχύονταν επίσης κατά 1,2 μονάδες στο 16%, όπως και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) κατά μισή μονάδα στο 12%.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα έπεφτε στο 10% (-0,3), ενώ η Αριστερά θα ενισχυόταν οριακά στο 5% (+0,1).

Προς συνασπισμό «Φανάρι»

Το «πόκερ» των μετεκλογικών διαπραγματεύσεων αρχίζει με τον συνασπισμό «Φανάρι» (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο) υπό τον Όλαφ Σολτς -σύμπραξη στα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών- να προβάλλει ως πιθανότερο σχήμα διακυβέρνησης που θα οδηγήσει στη μετά Μέρκελ εποχή.

Το «κλειδί» για τη συγκρότηση του πρώτου τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία κρατούν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, με τους μεν να προτιμούν σαφώς τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, και τους δε να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο συντηρητικό μπλοκ, χωρίς όμως αμφότεροι οι «ρυθμιστές» να αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε σχήμα που δεν είναι της πρώτης επιλογής τους.

Ο νυν υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, επιδιώκει τη συγκρότηση συνασπισμού στα χρώματα του «Φωτεινού Σηματοδότη» το «ταχύτερο δυνατόν», γεγονός που «μεταφράζεται» με όρους γερμανικών μετεκλογικών διεργασιών κοντά στηνπερίοδο των Χριστουγέννων.

Εντούτοις, και ο υποψήφιος καγκελάριος των συντηρητικών, Άρμιν Λάσετ, επιμένει ότι επιθυμεί τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ακόμα και μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Το FDP πέζει CDU/CSU για καθαρή στάση

Οι Φιλελεύθεροι του FDP πιέζουν το συντηρητικό μπλοκ να ξεκαθαρίσει εάν πραγματικά επιθυμεί να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού, λίγο πριν αρχίσουν οι μεταξύ τους συνομιλίες.

Και αυτό γιατί ο Άρμιν Λάσετ υπονομεύτηκε την προηγούμενη εδομάδα, όταν ο ηγέτης της βαυαρικής ένωσης CSU, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε πως οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι οριακά εξασφάλισαν την πλειοψηφία, είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Το CDU και το CSU πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν επιθυμούν πραγματικά να ηγηθούν σε μία κυβέρνηση» δήλωσε ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, στην Bild am Sonntag.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ