ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Απειλεί με νέα δράση κατά των Κούρδων της Συρίας

Ερντογάν: Απειλεί με νέα δράση κατά των Κούρδων της Συρίας
Turkish Presidency Pool via AP

Έτοιμος να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξουδετερώσει τη δράση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων.

«Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ερντογάν, «δείχνοντας» την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Η υπομονή μας τελείωσε αναφορικά με αυτές τις περιοχές της Συρίας από τις οποίες προέρχονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν στη χώρα μας» διαμήνυσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας αποφασισμένος να εξαλείψει την «απειλή» της YPG «είτε μαζί με τις δυνάμεις που είναι ενεργές εκεί, είτε με ίδια μέσα».

Οι απειλές Ερντογάν έρχονται την επομένη του θανάτου δύο ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον του στρατιωτικού οχήματός τους στην Αζάζ της βόρειας Συρίας.

Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση από το «παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK» στην Αζάζ, βάσει της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η Daily Sabah.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε επίσης σήμερα, Δευτέρα, στην Αφρίν και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα σκοτώθηκαν τρία άτομα και δέκα τραυματίστηκαν.

Τουρκικές δυνάμεις και συριακές συμμαχικές τους δυνάμεις έχουν καταλάβει από το 2018 την κουρδική περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 70 χλμ από την Ιντλίμπ.

Στον τομέα, όπως σε όλα τα εδάφη που ελέγχουν αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, σημειώνονται τακτικά δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις, που τις περισσότερες φορές αποδίδονται από την Άγκυρα στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Χιλιάδες μαχητές και άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κατέλαβε το συριακό καθεστώς έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν την περιοχή του Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Τζάις αλ Ισλάμ (του Στρατού του Ισλάμ), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Δαμασκού, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ