ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - «Ποτέ πια φασισμός»: Σείστηκε η Ρώμη από διαδήλωση συνδικάτων και δημοκρατικών δυνάμεων

Ιταλία - «Ποτέ πια φασισμός»: Σείστηκε η Ρώμη από διαδήλωση συνδικάτων και δημοκρατικών δυνάμεων
AP Photo/Andrew Medichini

Υπό το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός» 200.000 πολίτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης σήμερα, Σάββατο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ιταλίας, Cgil, για μία μαζική απάντηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στους νεοφασίστες.

«Είμαστε εδώ για να πρασπίσουμε την ελευθερία» δήλωσε ο γραμματέας της Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, μία εβδομάδα μετά την επιδρομή στην έδρα του συνδικάτου από την νεοφασιστική Forza Nuova, στο περιθώριο διαδήλωσης αντιεμβολιαστών.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων της χώρας και τη στήριξη της Κεντροαριστεράς, των Πέντε Αστέρων και των δυνάμεων της Αριστεράς.

Ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκαν ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το κύριο αίτημα, που ακούστηκε από την εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι ήταν η άμεση διάλυση όλων των κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον φασισμό.

«Λέμε όχι στο φασισμό, ναι στην εργασία, στην ασφάλεια και στα δικαιώματα», τόνισαν οι επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων.

Για να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση στην πλατεία Σαν Τζοβάνι έφτασαν στη Ρώμη, μέλη των συνδικάτων από όλη την Ιταλία. Οκτακόσια λεωφορεία, δέκα τρένα και ειδικές αεροπορικές πτήσεις αναχώρησαν μόνο από τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Μαζική ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων χωρίς να καταγραφεί καμία πρόκληση κατά των διαδηλωτών εκ μέρους νεοφασιστικών ομάδων.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δεν μετείχε προβάλλοντας το σκεπτικό ότι πρέπει να καταδικάζονται όλες οι ακραίες συμπεριφορές, αλλά δεν μπορεί να δοθεί πολιτική χροιά σε μαζική διαδήλωση, λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, έχει απαντήσει ότι «προέχει η σαφής καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων και οργανώσεων που διατηρούν, ως κύριο σημείο αναφοράς, τη φασιστική ιδεολογία».

«Σήμερα δεν παίρνουμε μαζί μας τις κομματικές σημαίες, αλλά μόνο εκείνη της Ιταλίας» τόνισε.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι αρνήθηκε την ύπαρξη νεοφασιστικού κινδύνου.

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκα, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κινητοποίησης στη Ρώμη, δήλωσε ότι «ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχουν φασίστες» και ότι «για την Ευρώπη, ο μόνος, πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία».

Μαύρες μνήμες ξύπνησε η επιδρομή στην έδρα της Cgil

H επίθεσης της νεοφασιστικής Forza Nuova στην έδρα του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας το περασμένο Σάββατο «ξύπνησε» μαύρες μνήμες στην Ιταλία.

Σε μία επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, ο Μάριο Ντράγκι επισκέφθηκε εν συνεχεία την έδρα της Cgil και συνάντησε τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου Μαουρίτσιο Λαντίνι, για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του μετά την επιδρομή νεοφασιστών στα γραφεία του συνδικάτου, στο περιθώριο διαδήλωσης αντιεμβολιαστών.

Στην είσοδο των γραφείων της Cgil, στο κέντρο της Ρώμης, o Ντράγκι αγκάλιασε τον Λαντίνι και οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Το παρελθόν δεν πρέπει να επιστρέψει» δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil, με σαφή αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις κατά του συνδικάτου πριν από 99 χρόνια, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ