ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συνελήφθη «κυνηγός κεφαλών» μεταναστών

Βουλγαρία: Συνελήφθη «κυνηγός κεφαλών» μεταναστών
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ένας Βούλγαρος, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο στο οποίο διακρίνονται μετανάστες με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, συνελήφθη σήμερα από τις αρχές, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η εν λόγω υπόθεση προκάλεσε σάλο χθες, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στο εξωτερικό, ενώ οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα στοιχεία των άλλων προσώπων που συμμετείχαν στο επεισόδιο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισαγγελία διενεργεί έρευνες για "παράνομη στέρηση της ελευθερίας", μια κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης δύο ετών, είπε ο Τσατσάροφ. "Είναι απολύτως απαράδεκτο αυτά τα πρόσωπα ή οι οργανώσεις, είτε αποκαλούνται 'αποσπάσματα άμυνας' είτε 'μονάδες συνεργασίας', να υποκαθιστούν τα όργανα του κράτους και να επιδίδονται σε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν 'κυνήγι' των προσφύγων", υπογράμμισε.

Το περιστατικό συνέβη χθες, όταν μια ιδιωτική “πολιτοφυλακή” οι λεγόμενοι "κυνηγοί κεφαλών", συνέλαβε τους μετανάστες, τους έδεσε και τους ανάγκασε να ξαπλώσουν στο έδαφος, σε ένα δάσος κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Το βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι μετανάστες τρομαγμένοι, με δεμένα τα χέρια και πεσμένοι στο έδαφος, τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και προβλήθηκε από βουλγαρικά τηλεοπτικά μέσα, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ορισμένων πολιτικών κομμάτων.

Οι πρωτοβουλίες των "κυνηγών κεφαλών" που συλλαμβάνουν τους μετανάστες στα σύνορα πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, ιδίως στη μεθόριο με την Τουρκία.

"Σήμερα θα πρέπει να επαγρυπνούμε ότι μόνο για εκείνους που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα αλλά και για εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν οφέλη. Οικονομικά ή για μια φτηνή και επικίνδυνη δόξα", ανέφερε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπουσβάροβα.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένα μέλος της πολιτοφυλακής "Οργάνωση άμυνας των Βούλγαρων πολιτών" διαβεβαίωσε ότι η δράση της θα συνεχιστεί. "Δεν τους κακομεταχειριζόμαστε, τους σταματάμε και καλούμε την αστυνομία", είπε ο άνδρας αυτός αναφερόμενος στους μετανάστες.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται στα βουλγαρικά σύνορα οι «κυνηγοί κεφαλών» των προσφύγων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ