ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Θρίλερ» με τις φήμες ότι ο Γκιουλέν είναι νεκρός

Τουρκία: «Θρίλερ» με τις φήμες ότι ο Γκιουλέν είναι νεκρός
Φετχουλάχ Γκιουλέν AP Photo/Chris Post

Ένα «θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, καθώς κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και στη συνέχεια σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης φήμες ότι είναι νεκρός ο ιεροκήρυκας Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από επίσημες ή ανεξάρτητες αρχές, ούτε δημοσιεύνται από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, και δεν αποκλείεται να αποτελούν μέρος κάποιας προσπάθειας αποπροσανατολισμού. Ανάλογες πληροφορίες είχαν δει τη δημοσιότητα και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να επιβεβαιωθούν.

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής αδελφότητας των Νουρτζού, θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν ζει εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοσή του, η Ουάσινγκτον αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας. Στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν φυλακιστεί, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο τουρκικός δικτυακός τόπος Oda TV μετέδωσε ότι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν είναι νεκρός από το βράδυ της Τρίτης, εξαιτίας δηλητηρίασης και πως ένα άτομο από τον κύκλο των πιστών του που διέμενε στο ίδιο αγρόκτημα μαζί του έχει αυτοκτονήσει. Για την ορθότητα της πληροφορίας μάλιστα το Oda TV επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Άλλες αναρτήσεις στο Twitter κάνουν λόγο για κινητικότητα στο σπίτι του στενού του συνεργάτη και σύζυγο της ανηψιάς του, Τζεβντέτ Τούρκγιολου, επίσης στην Πενσυλβάνια και αποδίδουν την κινητικότητα αυτή στο ενδεχόμενο να είναι ο Γκιουλέν νεκρός.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το άτομο που φέρεται να αυτοκτόνησε να είναι ο ίδιος ο Τούρκγιολου. Στο παρελθόν δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία τον κατηγορούσαν ότι καταχράστηκε τα λεφτά της οργάνωσης του Γκιουλέν.

Σε μία άλλη ανάρτηση στο Twitter γίνεται λόγος για απόπειρά δηλητηρίασης του Γκιουλέν από πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, ο Γκιουλέν δεν πέθανε, αλλά η υγεία του βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και έχει χάσει τη φωνή του.

Ο επικεφαλής του γραφείου του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στην Ουάσιγκτον με ανάρτησή του στο Τwitter σημείωσε ότι δεν υπάρχει αναφορά περιστατικού από τις τοπικές αρχές της Πενσυλβάνια, ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί κάτι στο αγρόκτημα. Μπορεί κάτι να έχει συμβεί και να μην έχει αναφερθεί στην αστυνομία, συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ