ΚΟΣΜΟΣ

Toύρκος ΥΠΕΞ: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό αν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους

Toύρκος ΥΠΕΞ: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό αν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους

Η τουρκική κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει την υποχρέωση από την Τουρκία να δέχεται πίσω όσους μετανάστες δεν έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουν άσυλο ή δεν καταθέτουν σχετικό αίτημα.

Από την πλευρά τους οι χώρες της Ε.Ε έχουν αναλάβει την υποχρέωση να παραλαμβάνουν ισάριθμο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία και να χρηματοδοτήσουν τη γειτονική χώρα με 3 δις ευρώ επιπλέον, ώστε η Τουρκία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες συντήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μετακινηθεί από τη Συρία, το Ιράκ και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου. Η Τουρκία είχε διασφαλίσει, επίσης, την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην Ευρώπαϊκή Ένωση.

Η παρέμβαση αυτή του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε κατηγορήσει ευθέως τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ικανοί να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας.

Στο ηχητικό απόσπασμα μπορείτε να ακούσετε τον νομικό Γιώργο Τσαούση σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο CNN Greece λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της συμφωνίας, να εξηγεί γιατί η εφαρμογή της συμφωνίας συναντά πολλά εμπόδια.

Διαβάστε ακόμα:

Τη Μ. Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα Ελληνοτουρκικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ