ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία - Επίσημα στο «τιμόνι» ο Όλαφ Σολτς

Αλλαγή σελίδας στη Γερμανία - Επίσημα στο «τιμόνι» ο Όλαφ Σολτς
Ο 63χρονος Σολτς εξελέγη με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών (AP Photo/Markus Schreiber)

Αλλάζει και επίσημα σελίδα η Γερμανία, αφού ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, εξελέγη το πρωί της Τετάρτης ως ο νέος καγκελάριος, βάζοντας τέλος στην τετραετή θητεία της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σολτς κέρδισε τη μυστική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο όπως αναμενόταν, μια κορύφωση μηνών διαπραγματεύσεων μετά την οριακή νίκη του SPD στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο 63χρονος Σολτς εξελέγη με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Με βάση το πρωτόκολλο, ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος υπό την Μέρκελ, ο Σολτς έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις σθεναρά: «Η Γερμανία μπορεί να απογειωθεί», έχει δηλώσει.

Η κυβέρνηση του Σολτς θα αναλάβει την εξουσία με μεγάλες ελπίδες για τον εκσυγχρονισμό του πολυπληθέστερου έθνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αντιμετωπίζει την άμεση πρόκληση να χειριστεί τη δυσκολότερη φάση της Γερμανίας μέχρι σήμερα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Σολτς φέρει πλήθος εμπειριών και πειθαρχίας στον συνασπισμό του οποίου ηγείται, με τα τρία κόμματα να παρουσιάζουν τον συνδυασμό τους ως μια προοδευτική συμμαχία που θα φέρει νέα ενέργεια στη χώρα μετά την μακρόχρονη παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία.

Ο 63χρονος Σολτς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πέραν της παρούσας εκλογικής θητείας.

Ο Σολτς υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το 2011 εξελέγη δήμαρχος του Αμβούργου, θέση που κράτησε -με υψηλά επίπεδα υποστήριξης- μέχρι το 2018.

Έκτοτε, υπηρέτησε ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ, μια ισχυρή θέση στη γερμανική εθνική πολιτική.

Το πολιτικό του στυλ δεν διαφέρει από αυτό της πρώην αφεντικίνας του, αφού οι δύο τους μοιάζουν από πολλές απόψεις, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από αντίπαλα κόμματα. Θεωρείται μετριοπαθής και κεντρώος, κάτι που τον έχει κάνει κάπως ακραίο μέσα στο κόμμα του.

Ποιοι στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση

Στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος, το υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το υπουργείο Οικογένειας με την 'Αννε Σπίγκελ και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

O ηγέτης των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

O σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας από τους επιστήμονες μεγάλης επιρροής από την εμφάνιση της Covid 19, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Η Νάνσι Φέζερ, μέχρι τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Έσσης, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Κριστίνε Λάμπρεχτ, μέχρι τώρα υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία είχε αναλάβει τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικογένειας μετά την αποχώρηση της Φραντσίσκα Γκίφαϊ για τον Δήμο του Βερολίνου, θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Η μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και η Κλάρα Σμιτ θα είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Δόμησης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών, σύμφωνα με την Προγραμματική Συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Χουμπέρτους Χάιλ παραμένει υπουργός Εργασίας και θα χειριστεί πρώτα από όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, με τον Βόλφγκανγκ Σμιτ, στενό συνεργάτη του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς, να τον ακολουθεί και στην καγκελαρία ως προσωπάρχης, με τον βαθμό του υπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ