ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Πολιτική ορθότητα» η τοποθέτηση της Τάμπμαν στο 20δολαρο

Ντ. Τραμπ: «Πολιτική ορθότητα» η τοποθέτηση της Τάμπμαν στο 20δολαρο
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Κατά της τοποθέτησης της Χάριετ Τάμπμαν (Harriet Tubman) στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων τάσσεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανέφερε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια κατά της δουλείας και πρώην σκλάβα Τάμπμαν, είναι μεν ‘φανταστική’, ωστόσο θεωρεί την εν λόγω κίνηση ως “καθαρά πολιτική ορθότητα”.

“Ο Άντριου Τζάκσον είχε σπουδαία ιστορία και νομίζω ότι είναι πολύ σκληρό όταν αφαιρείς κάποιον από το χαρτονόμισμα”, ανέφερε ο Τραμπ για τον πρόεδρο Τζάκσον, και πρόσθεσε:

“Θεωρώ ότι η Χάριετ Τάμπμαν είναι φανταστική, αλλά θα ήθελα να παραμείνει ο Άντριου Τζάκσον, ή να εξετάσουμε κάποιον άλλο υποψήφιο. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν πιο σωστό”.

“Το 20δόλαρο αντιπροσώπευε κάποιον ο οποίος ήταν πραγματικά σημαντικός σε αυτή τη χώρα", σημείωσε.

Αντί αυτού, πρότεινε –όπως έκανε και ο Μπεν Κάρσον- να τοποθετηθεί η Τάμπμαν στο χαρτονόμισμα των 2 δολαρίων, το οποίο πλέον δεν τυπώνεται.

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Τζάκσον, του οποίου η παρουσία στο 20δόλαρο είχε επικριθεί, εξαιτίας του ιστορικού του ως ιδιοκτήτη σκλάβων και της πολιτικής του στους Ιθαγενείς Αμερικανούς και σε φυλετικά θέματα.

Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Τραμπ, Τζον Κασίς, από την άλλη, τάχθηκε υπέρ της Τάμπμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έγινε σπουδαία για αυτό που έκανε. “Είδε κάτι το οποίο δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο ήταν εντελώς άδικο”, ανέφερε ο Κασίς.

Η Χάριετ Τάμπμαν θα είναι η πρώτη αφροαμερικανίδα που θα κοσμεί την μπροστινή όψη χάρτινου δολαρίου καθώς και η πρώτη γυναίκα μετά από έναν αιώνα και κάτι. Επίσης, θα εκτοπίσει μεν τον Τζάκσον αλλά δεν θα τον εξαφανίσει· ο 7ος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στο συγκεκριμένο χαρτονόμισμα αλλά θα 'μετακομίσει' στην πίσω όψη.

Trump: Tubman on the $20 bill is 'pure political correctness'
By David Wright, CNN

Διαβάστε επίσης:

Χάριετ Τάμπμαν: Μια πρώην σκλάβα στο νέο 20δόλαρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ