ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στην Τουρκία για τις διώξεις σε 40 Κούρδους βουλευτές

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στην Τουρκία για τις διώξεις σε 40 Κούρδους βουλευτές
Προεκλογικές αφίσες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στις τελευταίες προεδρικής εκλογές του 2018. Ο Ερντογάν αντιτίθεται σφοδρά στην αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς AP Photo/Emrah Gurel

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε την Τρίτη ότι η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης 40 βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), μεταξύ των οποίων και των φυλακισμένων ηγετών του κόμματος, του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ ανέφερε ότι η απόφαση για άρση της βουλευτικής ασυλίας 40 βουλευτών από το HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του που βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερα από πέντε χρόνια, ήταν αντίθετη με το τουρκικό Σύνταγμα.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΔΑΔ κρίνει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τον Δεκεμβριο του 2020 είχε εκδώσει ανάλογη απόφαση, με την οποία διαπίστωνε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησής του στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο Ραμαζάν Ντεμίρ, δικηγόρος του πρώην συμπροέδρου του HDP Ντεμιρτάς, είπε ότι όλοι οι βουλευτές του που παραμένουν στη φυλακή θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι και οι δικαστικές υποθέσεις τους θα πρέπει να εκδικαστούν εκ νέου, ενώ η όποια εν εξελίξει υπόθεση θα πρέπει να αποσυρθεί μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

«Πέφτει έτσι η αυλαία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του κουρδικού πολιτικού κινήματος, κατά παράβαση του Συντάγματος», έγραψε ο Ντεμίρ στο Twitter.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε επίσης αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε βουλευτή, συνολικά 200.000 ευρώ για όλους.

Το 2016, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ψήφισε μια τροποποίηση στο τουρκικό Σύνταγμα που επέτρεπε στην Εθνοσυνέλευση την άρση της ασυλίας των βουλευτών που ερευνώνται για ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηρίζεται η δράση των Κούρδων ανταρτών του PKK.

Η τροπολογία έδωσε τα νομικά όπλα στον Ερντογάν να εντείνει την καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του φιλοκουρδικού HDP, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Περίπου δώδεκα βουλευτές του HDP έχουν φυλακιστεί από το 2016, με κατηγορίες για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του Ντεμιρτάς, του πρώην συμπροέδρου του κόμματος και μιας από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του κουρδικού κινήματος.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει τον φάκελο για να τεθεί εκτός νόμου το HDP.

Το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο της Ευρώπης πιέζουν την Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς και άλλους πολιτικούς κρατούμενους, αποδεχόμενη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υπό την απειλή ότι θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ