ΚΟΣΜΟΣ

«Κονβόι της ελευθερίας» - Καναδάς: Επέμβαση της αστυνομίας για απομάκρυνση διαδηλωτών

«Κονβόι της ελευθερίας» - Καναδάς: Επέμβαση της αστυνομίας για απομάκρυνση διαδηλωτών
Η αστυνομία πήρε θέση για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τη συνοριακή γέφυρα Αμπάσαντορ AP Photo/Mike Householder

Η καναδική αστυνομία  του Καναδά επιχείρησε το Σάββατο να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τη γέφυρα Ambassador, απέναντι από το Ντιτρόιτ, στην καναδική πλευρά της αμερικανικής μεθορίου, σε μία προσπάθεια να τερματίσει τον εξαήμερο αποκλεισμό του πιο πολυσύχναστου σημείου διεθνούς διέλευσης στην Βόρεια Αμερική. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Δεκάδες αστυνομικοί προσέγγισαν, το πρωί του Σαββάτου, τους διαδηλωτές κοντά στην είσοδο της γέφυρας στην καναδική πλευρά των συνόρων, στην πόλη ββ. Μερικοί διαδηλωτές απομακρύνθηκαν μόνοι τους, παίρνοντας μαζί τους τις σκηνές που στήθηκαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό των διαδηλωτών, όπου ελάμβαναν φαγητό και στέγη.

Άλλοι διαδηλωτές παρέμειναν κοντά σε μια διασταύρωση σε ένα δρόμο που οδηγεί προς τη γέφυρα. Μεταξύ τους ήταν και ορισμένοι που είχαν φραστικούς διαπληκτισμούς με τους αστυνομικούς, ενώ άλλοι έψαλλαν τον καναδικό εθνικό ύμνο φωνάζοντας «Ελευθερία».

Καμία σύλληψη δεν έγινε αμέσως αντιληπτή από συνεργείο του CNNi που βρέθηκε επί τόπου.

Η αστυνομία του Ουίνδσορ ανάρτησε στο Twitter αργά το πρωί του Σαββάτου ότι η επιβολή της τάξης ήταν ακόμη σε εξέλιξη, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλωτές που παραμένουν στην περιοχή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας έρχεται μια ημέρα αφότου το ανώτατο δικαστήριο του Οντάριο εξέδωσε διαταγή που επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να αρχίσουν την απομάκρυνση των διαδηλωτών από τη γέφυρα και να τερματίσουν τον αποκλεισμό που έχει διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού.


«Προτρέπουμε όλους τους διαδηλωτές να αντιδράσουν σεβόμενοι τον νόμο και με ειρηνικό τρόπο», έγραψε σήμερα το πρωί σε μήνυμά της στο Twitter η αστυνομία του Ουίντσορ, όπου βρίσκεται η γέφυρα, ανακοινώνοντας πως ξεκινά την επέμβασή της. Ζήτησε από τους κατοίκους να αποφύγουν την περιοχή.

Δεκάδες αστυνομικοί και περιπολικά αναπτύχθηκαν στο σημείο μετά τις 0800 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) και πήραν θέση μπροστά από περίπου 50 διαδηλωτές που παρέμεναν στα φορτηγά τους, παραλύοντας την κυκλοφορία στη γέφυρα, η οποία συνδέει το Οντάριο και το Ουίνδσορ με την αμερικανική πόλη Ντιτρόιτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ