ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για τον Μπρέιβικ

Η Νορβηγία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για τον Μπρέιβικ
REUTERS/ POOL

Έφεση στην απόφαση για τη δικαίωση του μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ, που αφορά τις συνθήκες κράτησής του στη φυλακή θα ασκήσει η Νορβηγία.

“Ζήτησα από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να εφεσιβάλλει την απόφαση”, δήλωσε σήμερα ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως νορβηγικό δικαστήριο αποφάνθηκε στις 20 Απριλίου ότι η νορβηγική κυβέρνηση παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εκθέτοντάς τον σε απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έκτιση της ποινής κάθειρξης που του έχει επιβληθεί.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το νορβηγικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 της σύμβασης περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων.

“Η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση – και στη μεταχείριση τρομοκρατών και δολοφόνων”, ανέφερε στην απόφασή της η δικαστής Έλεν Αντενάες Σέκουλιτς (Ellen Andenæs Sekulic).

Σε δημοσίευμα των New York Times, περιγράφεται το σκεπτικό για τη δικαίωση του Μπρέιβικ από το δικαστήριο. Όπως επισημαίνεται, η απόφαση είχε νομική και ηθική βάση. Στην πραγματικότητα ο Μπρέιβικ οδήγησε στα άκρα την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισχύος του νόμου. Η δικαστής κλήθηκε να δώσει απάντηση στο ερώτημα: κάποιος που θεωρεί εαυτόν υπεράνω του νόμου και της υπόλοιπης ανθρωπότητας και πυροβολεί αβοήθητους εφήβους, τον έναν μετά τον άλλο, πρέπει να κριθεί με βάση τα δικαιώματα των ανθρώπων που ο ίδιος αρνήθηκε;

Η απάντηση πρέπει να είναι ναι, ακόμη και στην περίπτωση του Μπρέιβικ και αυτό γιατί τα δικαιώματα δεν διανέμονται ανάλογα με την συμπεριφορά και το ηθικό κύρος, αλλά πρέπει να είναι παγκόσμια και να ισχύουν για όλους.

Εξτρεμιστές όπως ο Μπρέιβικ, οι δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους ή ακόμη και οι Ναζί σε άλλες εποχές, προσβάλλουν την θεμελιώδη έννοια των ανθρωπισμού μέσω των θυμάτων τους, στο όνομα κάποιας ολέθριας ιδεολογίας, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς δικαιώθηκε ο μακελάρης της Νορβηγίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ