ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Οι ιαπωνικές κυρώσεις θα βοηθήσουν να προκληθεί μεγάλο κόστος στη Μόσχα

Μπλίνκεν: Οι ιαπωνικές κυρώσεις θα βοηθήσουν να προκληθεί μεγάλο κόστος στη Μόσχα
«Επιβεβαιώνουμε ότι δεν ήμασταν ποτέ περισσότερο δεσμευμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ελευθερίας», είπε ο υπουργός AP Photo

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Ιαπωνίας κατά της Ρωσίας, μαζί με τις κυρώσεις άλλων συμμάχων και συνεργατών των ΗΠΑ θα βοηθήσουν, ώστε να προκληθεί μεγάλο κόστος στη Μόσχα και να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεών της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι δεν ήμασταν ποτέ περισσότερο δεσμευμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και όλων των κρατών», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο δήλωση του Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αλλά και άλλους υπουργούς των κρατών μελών της ομάδας G7.

Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις - Φλέγεται για πέμπτη μέρα το Κίεβο

Σε πέμπτη εξέλιξη βρίσκεται για πέμπτη ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την πυρηνική απειλή να πλανάται πλέον πάνω από την Ευρώπη και τις δυτικές δυνάμεις να εντείνουν την επιχείρηση απομόνωσης της Ρωσίας. Σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στα σύνορα της Λευκορωσίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών.

Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής οπλισμού και άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην Ε.Ε. του «Russia Today», του «Sputnik» και των θυγατρικών τους, ενώ τα κράτη μέλη θα δεχτούν Ουκρανούς πρόσφυγες παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Την Κυριακή, ο Πούτιν διέταξε η στρατιωτική του διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας – αναφορά σε μονάδες που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα – σε κατάσταση συναγερμού.

Στο πεδίο της μάχης, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανθίστανται σθεναρά έναντι των ρωσικών. Οι αντιστάσεις από την πλευρά των Ουκρανών έχουν δυσκολέψει το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν που προφανώς υπολόγιζε στην κατάκτηση της χώρας χωρίς εμπόδια.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Πέμπτη ημέρα πολιορκίας για το Κίεβο - Σήμερα οι συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ