ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανο-πολωνικά σύνορα: Στο Κροστσένκο οι πρόσφυγες μεταφέρονται ακόμη και με πυροσβεστικά οχήματα

Ουκρανο-πολωνικά σύνορα: Στο Κροστσένκο οι πρόσφυγες μεταφέρονται ακόμη και με πυροσβεστικά οχήματα
Στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας έχουν ήδη αναζητήσει ασφάλεια τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Συνεχής είναι η άφιξη προσφύγων στην μεθόριο της Πολωνίας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, όπως όλα δείχνουν, απέχει κατά πολύ από το τέλος της.

Πάνω από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με την Πολωνία να εκτιμάται ότι υποδέχεται δύο πρόσφυγες κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας έχουν ήδη αναζητήσει ασφάλεια τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Πολωνοί έχουν ανοίξει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για να στεγάσουν Ουκρανούς, ενώ στο μεθοριακό Κροστσένκο -που είχε καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- έχουν επιστρατευθεί ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Άλλωστε, περισσότεροι από 10.000 Πολωνοί έχουν ήδη προθυμοποιηθεί να προσφέρουν φιλοξενία μέσω ενός ιστοτόπου.

Την ίδια ώρα οι Πολωνοί εθελοντές εκφράζουν την ανησυχία τους κατά πόσο η υποδοχή προσφύγων θα συνεχιστεί. Στη Βαρσοβία, η οποία έχει δει περίπου 250.000 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο προσωρινό κέντρο υποδοχής είναι ήδη κατά 70% γεμάτο.

Κι ενώ ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία αυξάνεται συνεχώς, η κυβέρνηση -εν μέσω επικρίσεων για τον συντονισμό- πρότεινε να δοθούν στους πολίτες και τους οργανισμούς που φιλοξενούν εκτοπισμένους περίπου 250 ευρώ το μήνα για έως και 60 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ