ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία δέσμευσε πόρους Ρώσων ολιγαρχών αξίας 850 εκατ. ευρώ, ακίνητα, καταθέσεις και θαλαμηγούς

Η Γαλλία δέσμευσε πόρους Ρώσων ολιγαρχών αξίας 850 εκατ. ευρώ, ακίνητα, καταθέσεις και θαλαμηγούς
Εκτός από τις αποταμιεύσεις των ρώσων ολαγαρχών, κατασχέθηκαν και δύο θαλαμηγοί αξίας 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ REUTERS/Charles Platiau

Συνεχίζονται οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προς ρώσους ολιγάρχες που ζουν στην Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων που έχει υποστεί η χώρα τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά η Γαλλία δέσμευσε εκ νέου πόρους ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Επίσης, το γαλλικό κράτος προχώρησε σε δεσμεύσεις ακινήτων αξίας 539 εκατ. ευρώ, καταθέσεις 150 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες, όπως ανέφερε την Κυριακή 20 Μαρτίου, ο κ. Λεμέρ στο RTL, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν δύο θαλαμηγοί αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιχειρησιακή ομάδα επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρώσων ολιγαρχών και προσώπων που είναι συνδεδεμένοι με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνέχεια εντέλλεται να εντοπίσει τους πόρους αυτούς στη γαλλική δικαιοδοσία, να ταυτοποιήσει τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών ακινήτων και θαλαμηγών, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο καθώς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται συχνά εταιρείες-βιτρίνες, συνήθως υπεράκτιες, για να κρύβονται οι πραγματικοί κάτοχοι των πόρων αυτών.

Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων, να τους απαγορεύσουν τα ταξίδια και γενικά να κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη, προκειμένου να δυσκολεύσουν την παρουσία του Πούτιν στην Ουκρανία. Χωρίς τις δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων προς τη ρωσική ελίτ, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε έμμεσα να δράσει οικονομικά παρά τις κυρώσεις που έχει υποστεί η χώρα του σε διεθνές επίπεδο.

LIVE BLOG Πόλεμος Ουκρανία: Ώρα μηδέν για τη Μαριούπολη - Απέρριψε το τελεσίγραφο ο Ζελένσκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ