ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Ζελένσκι σε G7: Πραγματικός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία

Πόλεμος Ουκρανία - Ζελένσκι σε G7: Πραγματικός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία
Behrouz Mehri/Pool Photo via AP

Αποφασισμένοι στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου δηλώνουν οι ηγέτες της G7, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα από τη Ρωσία είναι υπαρκτός

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους ηγέτες της G7 μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, λέγοντας:

«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός».

Χθες, Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μίας ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία είναι πραγματικός, εκτιμώντας πως οι ισχυρισμοί της Μόσχας πως το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα καταδεικνύουν ακριβώς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσανατολίζεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή απτές ενδείξεις ότι επίκειται άμεσα ανάλογη επίθεση, ωστόσο τελούν υπ' ατμόν συλλέγοντας στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της G7 να δώσουν στην Ουκρανία όπλα για να υπερασπίσουν τη χώρα του από τον Ρώσο εισβολέα, ώστε να μην αναγκασθούν να εξοπλίσουν και άλλες χώρες, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinfrom.

«Είναι καλύτερο να δώσετε τώρα στην Ουκρανία μια τέτοια υποστήριξη σε όπλα, τα οποία πράγματι χρειαζόμαστε, από το να ψάχνετε να δίνετε όπλα σε άλλες χώρες. Εννοούμε την Γεωργία, την Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Ζελέσνκι.

Όπως υπογράμμισε, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό -όπως ζητά η Ουκρανία- τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ειρήνη στην ανατολική Ευρώπη:

«Αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό είναι προς το δικό σας συμφέρον. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατιών. Επειδή οι δημοκράτες πρέπει να ξέρουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Η ελευθερία πρέπει να είναι εξοπλισμένη. Η ζωή πρέπει να νικήσει τον θάνατο».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης «απόλυτο εμπάργκο» στις ρωσικές συναλλαγές καθώς και να αποτραπεί η Ρωσία από τη χρήση του συστήματος πλοήγησης GPS «σε περιόδους πολέμου». Έίπε επίσης ότι οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει «να αποκοπούν πλήρως από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ενώ προειδοποίησε για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τα τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην σύνοδο των της G7, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα, τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στην συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι παράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Ζελένσκι σε ΝΑΤΟ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά ουκρανικών στόχων και αμάχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.

«Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Άλλος αξιωματούχος του Λουχάνσκ είχε κατηγορήσει στις 13 Μαρτίου τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν χρήση βομβών φωσφόρου. Και αξιωματούχος του Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, έκανε χθες αντίστοιχες καταγγελίες με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ