ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές

Σερβία: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές
Ένας Ουκρανός άντρας περπατάει πάνω στα συντρίμμια του σπιτιού του μετά από χτύπημα των Ρώσων στην περιοχή (AP Photo/Felipe Dana)

Θετική απάντηση προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για διαπραγματεύσεις στο Βελιγράδι, έδωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

«Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς, σχολίασε την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα (28/3), σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ με καθυστέρηση έξι ημερών καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, με έμμεσο τρόπο, υποστηρίζοντας σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη ο νεός γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την ώρα που οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν για 34η ημέρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Ουκρανίας και ότι η Τουρκία προτίθεται να τη φιλοξενήσει.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, να μην φάνε, να μην πιούνε και να μην αγγίξουν τίποτα στον απόηχο της δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ