ΚΟΣΜΟΣ

«Σκηνή εγκλήματος» η Ουκρανία, λέει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Μπούτσα

«Σκηνή εγκλήματος» η Ουκρανία, λέει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Μπούτσα
Εκταφές σορών από ομαδικούς τάφους στην Ουκρανία στο πλαίσιο της διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου AP Photo/Efrem Lukatsky

«Σκηνή εγκλήματος» χαρακτήρισε την Ουκρανία ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Καρίμ Καν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην βαμμένη στο αίμα αμάχων κωμόπολη της Μπούτσα, στα βορειοδυτικά περίχωρα του Κιέβου. Η επίσκεψη Καρίμ στην Μπούτσα ήλθε την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε για πρώτη φορά περί διάπραξης «γενοκτονίας» στην Ουκρανία για να εισπράξει την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου.

«Η Ουκρανία είναι μία σκηνή εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου» επισήμανε ο Καρίμ Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους από την Μπούτσα.

«Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ κατά την επίσκεψή του στην πόλη, όπου εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Κατόπιν της επίσκεψής του στην Μπούτσα, ο Καρίμ Καν συναντήθηκε στο Κίεβο με την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Σε ανακοίνωση του ICC αναφέρεται πως «η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας» με τις ουκρανικές αρχές είναι «κρίσιμη ως προς τη λογοδοσία για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων στη Ουκρανία».

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Μπάιντεν περί γενοκτονίας

Οργισμένα αντέδρασε το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί διάπραξης γενοκτονίας στην Ουκρανία.

«Εκλαμβάνουμε αυτού του είδους την προσπάθεια διαστρέβλωσης της κατάστασης ως απαράδεκτη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μίας χώρας που έχει διαπράξει πασιφανή εγκλήματα» ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», επέμεινε σήμερα, Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν [οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία] μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει πως διαπράττεται γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ