ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: «Λάθος απόφαση» η καθυστερημένη επέμβαση της αστυνομίας λένε οι αρχές ασφαλείας

Τέξας: «Λάθος απόφαση» η καθυστερημένη επέμβαση της αστυνομίας λένε οι αρχές ασφαλείας
AP Photo/Dario Lopez-Mills

Αντιμέτωπος με μπαράζ ερωτήσεων για την καθυστερημένη επέμβαση της Αστυνομίας στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, στο οποίο 19 μαθητές και δύο δασκάλες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος, βρέθηκε ο συνταγματάρχης Στήβεν ΜακΚρόου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Ασφάλειας της Πολιτείας την Παρασκευή. «Ήταν λάθος απόφαση» επισήμανε.

Αξιωματούχοι του Τέξας λένε ότι ο Σαλβαδόρ Ράμος βρισκόταν μέσα στο σχολείο έως και μία ώρα πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Ο Κρόου άσκησε κριτική σε πτυχές των ενεργειών της αστυνομίας, επικεντρώνοντας στον χρόνο που χρειάστηκε για την αντιμετώπιση του περιστατικού. «Ελήφθη η απόφαση ότι επρόκειτο για επεισόδιο που ένας δράστης έχει ταμπουρωθεί κάπου» εξήγησε για τον τρόπο σκέψης των αστυνομικών.

Αντί να υπάρξει άμεση επέμβαση στην σχολική αίθουσα και να εξουδετερωθεί ο δράστης, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης εκτίμησε ότι «υπήρχε χρόνος για να εντοπιστούν τα κλειδιά και για να έρθει μια ειδική ομάδα δράσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί η εισβολή στην σχολική τάξη».

«Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν λάθος απόφαση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Αλλά πάλι, δεν ήμουν εκεί» δήλωσε ο Κρόου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι από την ώρα που έφθασε η αστυνομία στο σημείο έως τη στιγμή που έγινε η επέμβαση στη σχολική αίθουσα πέρασαν 40 λεπτά.

Στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων λεπτών, ο δράστης άνοιγε πυρ κατά παιδιών και δασκάλων, ενώ μαθητές και γονείς παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να πραγματοποιήσουν την επέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, ο δράστης τράκαρε το αυτοκίνητό του κοντά στο σχολείο στις 11:30 (τοπική ώρα) και λίγο αργότερα εισέβαλε στο συγκρότημα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί τελικά την επέμβαση και να τον εξουδετερώνει στις 12:51.

Aξιωματικός της Αστυνομίας που μίλησε ανώνυμα στο Associated Press την Πέμπτη είχε αναφέρει ότι οι αξιωματικοί που έφτασαν στο σημείο δυσκολεύτηκαν να σπάσουν την πόρτα της σχολικής αίθουσας και χρειάστηκε να ζητήσουν το κλειδί της τάξης από ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου για να μπουν μέσα.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Χουάν Καράνζα είπε στο AP ότι οι γυναίκες φώναζαν στους αστυνομικούς να «πάνε μέσα». Όμως ο 24χρονος, ο οποίος είδε το όλο γεγονός βρισκόμενος έξω από το σπίτι του και απέναντι από το δημοτικό σχολείο, είπε ότι η αστυνομία δεν μπήκε μέσα. Για τον Καράνζα, οι δεκάδες αστυνομικοί που περίμεναν έξω από το κτήριο έπρεπε να είχαν πάρει την απόφαση να μπουν μέσα νωρίτερα.

«Ήταν πολλοί κι ο δράστης ήταν μόνο ένας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χαβιέ Καζάρες, του οποίου η κόρη του Τζάκι σκοτώθηκε στην επίθεση, αμέσως μόλις άκουσε για τον πυροβολισμό, πήγε στο σχολείο και όταν έφτασε είδε τις συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις απέξω.

Μιλώντας στο Associated Press είπε ότι πρότεινε σε άλλους που βρίσκονταν εκεί, να ορμήξουν όλοι μαζί μέσα, επειδή «η αστυνομία δεν έκανε τίποτα».

«Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα. Υπήρχαν τουλάχιστον 40 αστυνομικοί οπλισμένοι σαν αστακοί αλλά δεν έκαναν τίποτα μέχρι που πια ήταν πολύ αργά» είπε στο ABC News ο πατέρας της 10χρονης Τζάκι που έπεσε νεκρή από τα πυρά του Ράμος.

Ο Στίβεν ΜακΚρο, διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ο ένοπλος βρισκόταν στο σημείο από 40 λεπτά έως μία ώρα προτού οι αρχές καταφέρουν να τον «περιορίσουν».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ, Ραούλ Ορτίθ, δήλωσε στο CNNi ότι οι δεκάδες αξιωματικοί που κλήθηκαν στο σημείο «δεν δίστασαν». «Μπήκαν στην τάξη και φρόντισαν για την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορούσαν», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ