ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις υποστηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις υποστηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ
Όλαφ Σολτς (Γερμανία), Εμάνουελ Μακρόν (Γαλλία), Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Ουκρανία), Μάριο Ντράγκι (Ιταλία) και Κλάους Γιοχάνις (Ρουμανία) (Ludovic Marin, Pool via AP)

Την υποστήριξή τους στην ιδέα να δοθεί «άμεσο» καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας στην ΕΕ εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, οι οποίοι επισκέπτονται το Κίεβο.

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ακόμα ότι η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, παραδίδοντας έξι επιπλέον όπλα Caesar μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν μίλησε ακόμα για τη σημασία της διατήρησης ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου οι στρατιώτες έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία ως μέρος της ΕΕ και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Ο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου».

«Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών ενάντια στη ρωσική εισβολή, περιγράφοντάς τον ως «ηρωικό».

Η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστήριζε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, είπε, προσθέτοντας:

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να εργαστεί για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμούσε με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης.

Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της, είπε, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ