ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητικά αεροσκάφη της RAF σε Σουηδία και Φινλανδία για εκπαιδευτικές ασκήσεις

Μαχητικά αεροσκάφη της RAF σε Σουηδία και Φινλανδία για εκπαιδευτικές ασκήσεις
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι η ανάπτυξη, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος και των δύο χωρών, υπογράμμισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τις συλλογικές αμυντικές ικανότητες (AP Photo/Boris Grdanoski)

Έξι μαχητικά αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) βρίσκονται στη Φινλανδία και τη Σουηδία για κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι η ανάπτυξη, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος και των δύο χωρών, υπογράμμισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τις συλλογικές αμυντικές ικανότητες.

Η άσκηση ακολουθεί επίσης τις αιτήσεις των χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δύο αεροσκάφη F-35 είναι μεταξύ των αεροσκαφών που συμμετέχουν. Διεξάγουν «υψηλού επιπέδου εκπαίδευση πολεμικής μάχης» μαζί με τέσσερα αεροσκάφη RAF Typhoon, φινλανδικά F-18 Hornets και σουηδικά αεροσκάφη Gripen, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το BBC.

Στόχος της εκπαιδευτικής άσκησης είναι να επιτρέψει στις τρεις αεροπορικές δυνάμεις να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επιχειρούν η μια δίπλα στην άλλη, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ουάλας είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «σημαντικοί αμυντικοί εταίροι» και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «κάνει τη συμμαχία ισχυρότερη καθώς αντιμετωπίζουμε μια νέα απειλή στην Ευρώπη».

«Αυτές οι αναπτύξεις υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας μπορούν να συνεργαστούν απρόσκοπτα», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ είπε ότι η εκπαίδευση θα «ενίσχυε την ικανότητά μας να λειτουργούμε μαζί ως απάντηση σε μια κρίση στη γειτονιά μας».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η RAF συμμετέχει τακτικά σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης από μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, περιπολώντας τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και των βαλτικών κρατών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας που είναι πλέον μέλη της Δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να αγοράσει τα δικά της F-35, ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος που παράγεται από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin.

Τα αεροσκάφη είναι τα πιο προηγμένα και ακριβά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου. Με κόστος σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες το καθένα, μπορούν να προσγειωθούν κάθετα - παρόμοια με το Harrier Jump Jet - και να συνδυάσουν τεχνολογία stealth που αποφεύγει τα ραντάρ με υπερηχητικές ταχύτητες.

Οι ασκήσεις αντιπροσωπεύουν μια «πρακτική επίδειξη» των διακηρύξεων αμοιβαίας διασφάλισης ασφάλειας που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Φινλανδία και τη Σουηδία τον Μάιο, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η δήλωση ήρθε πριν από την υποβολή επίσημων αιτήσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία τον Ιούνιο, μια κίνηση που αντιπροσώπευε μια σημαντική αλλαγή για δύο έθνη με μακρά ιστορία ουδετερότητας εν καιρώ πολέμου.

Η ρωσική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά στην ένταξή τους και έχει εκδώσει απειλές σχετικά με τα σχέδιά τους να το κάνουν. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία.

Και οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης μέλη της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός συνασπισμού 10 εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ