ΚΟΣΜΟΣ

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή με σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε πυραυλική δοκιμή με σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης
Ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε «τροχιές πτήσης» που υποπτεύetai ότι ήταν εκτοξεύσειw από MRLS του βορειοκορεατικού πυροβολικού (φωτ. αρχείου) AP Photo/Ahn Young-joon

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή εκτόξευσης από πυραυλικό σύστημα πολλαπλης εκτόξευσης (MRLS) την Κυριακή, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε «τροχιές πτήσης» που εκτιμάται ότι προέρχονται από το βορειοκορεατικό πυροβολικό, δήλωσε ο Αρχηγός του Μeικτού Επιτελείου της Σεούλ.

«Ο στρατός μας εντόπισε τροχιές πτήσης που πιθανολογείται ότι είναι από εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών της Βόρειας Κορέας από τις 18:21 έως τις 18:37 μ.μ. σήμερα», ανέφερε ο Αρχηγός του Μeικτού Επιτελείου σε γραπτή δήλωση.

«Ο στρατός μας ενίσχυσε την επιτήρηση και την επαγρύπνηση και διατήρησε σε βάθος στάση ετοιμότητας διατηρώντας παράλληλα στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αρχές της Σεούλ δεν κοινοποίησαν πόσες τροχιές εντοπίστηκαν συνολικά.

Το προεδρικό Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποίησε συνάντηση για την πυροδότηση από τον Βορρά και είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση σε περίπτωση πρόσθετων εκτοξεύσεων από την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια σειρά από δοκιμές όπλων για την κατάργηση των κυρώσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε πλήρη εμβέλεια για πρώτη φορά από το 2017.

Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον και της Σεούλ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το απομονωμένο καθεστώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή του, μια κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα προκαλέσει μια «ταχεία και δυναμική» απάντηση.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Λι Γιονγκ-σουπ είπε ότι η Σεούλ θα «ενίσχυε» τις αμυντικές της ικανότητες, καθώς και τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με την Ουάσιγκτον και το Τόκιο, για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής από την Πιονγκγιάνγκ.

Συνολικά έξι αμερικανικά κορυφαία μαχητικά F-35A έφτασαν στο Νότο την περασμένη εβδομάδα για μια συμμαχική άσκηση διάρκειας 10 ημερών που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου, στην πρώτη δημόσια ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών stealth στη χώρα από τα τέλη του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ