ΚΟΣΜΟΣ

Ασυνήθιστοι θαμώνες: Λιοντάρια εμφανίστηκαν στις ακτές της Ινδίας  

Ασυνήθιστοι θαμώνες: Λιοντάρια εμφανίστηκαν στις ακτές της Ινδίας  
AP Photo/Ajit Solanki

Ως ένδειξη για τη συρρίκνωση του οικοσυστήματος ερμηνεύουν οι ειδικοί το γεγονός ότι οι ακτές της πολιτείας Γκουτζαράτ στη δυτική Ινδία έχουν μετατραπεί σε νέο σπίτι για περισσότερα από 100 λιοντάρια.

Το δάσος Γκιρ στην πολιτεία αυτή -το μόνο φυσικό περιβάλλον των ασιατικών λιονταριών- το 2020 φιλοξενούσε περίπου 400 λιοντάρια.

Η υπόλοιπη πολιτεία διαθέτει περίπου 275 λιοντάρια, 104 εκ των οποίων έχουν πλέον διασκορπιστεί σε μια έκταση 300 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής της πολιτείας.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα λιοντάρια δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο παράκτιο περιβάλλον, ωστόσο λόγω έλλειψης στεριάς δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει στο BBC ο Dr Nishith Dhariya, ερευνητής άγριας ζωής.

Ο αριθμός των λιονταριών μειώθηκε κατά πολύ από τις αρχές του 20ου αιώνα κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού και της ξηρασίας. Έκτοτε, οι προσπάθειες διατήρησής τους έχει βοηθήσει τον πληθυσμό του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ηπειρωτική περιοχή έχει γίνει πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα ζώα.

Τα λιοντάρια άρχισαν να καταφεύγουν στις παράκτιες περιοχές κατά τη δεκαετία του 1990, λόγω των πολέμων στην περιοχή.

«Στην αρχή φοβηθήκαμε μόλις τα είδαμε, αλλά πλέον δεν μας ενοχλούν», λέει ένας κάτοικος της περιοχής.

Τα λιοντάρια κάποιες φορές κυνηγούν αγριόχοιρους και μπλε ταύρους (nilgai) σε προστατευμένα δάση γύρω από τις παράκτιες περιοχές. Όταν όμως δεν μπορούν να βρουν τροφή, καταφεύγουν στα κοντινά χωριά και σκοτώνουν κατσίκες και αγελάδες.

Ο Νάθα Πάλμαρ, καλλιεργητής μάνγκο στη γύρω περιοχή, υποστηρίζει ότι τα λιοντάρια έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 10 μοσχάρια του τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος και άλλοι γεωργοί προσπαθούν πλέον να μάθουν να συνυπάρχουν προσεχτικά και με σεβασμό με τα λιοντάρια. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι τα λιοντάρια μέχρι στιγμής κανένα λιοντάρι δεν έχει επιτεθεί σε άνθρωπο.

Ο Jheenabai, ο οποίος παρακολουθεί τα ίχνη των λιονταριών στις παράκτιες περιοχές ως τμήμα των αρμοδιοτήτων του για την καταγραφή τους στο τμήμα δασών, λέει ότι οι άνθρωποι στην περιοχή αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να προσαρμοστούν στα λιοντάρια, όπως έκαναν νωρίτερα οι άνθρωποι γύρω από το Γκιρ.

«Μερικές φορές, τα λιοντάρια φεύγουν για τα κοντινά δάση ή τις γύρω περιοχές για να κυνηγήσουν και μετά επιστρέφουν για να ξεκουραστούν. Έχουν κι αυτά προσαρμοστεί στο περιβάλλον», λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ