ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική υπηκοότητα σε όλους τους Ουκρανούς «προσφέρει» ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική υπηκοότητα σε όλους τους Ουκρανούς «προσφέρει» ο Πούτιν
Το διάταγμα Πούτιν ανακοινώθηκε ενόσω οι ρωσικοί βομβαριδισμοί «σφυροκοπούν» τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο

Διάταγμα που διευκολύνει την διαδικασία απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους Ουκρανούς πολίτες υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι πρόσφατα, μόνο οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και οι κάτοικοι των νότιων περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, μεγάλα τμήματα των οποίων βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, μπορούσαν να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα μέσω της απλουστευμένης διαδικασίας.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην ανακοίνωση του Πούτιν.

Από το 2019, όταν εισήχθη για πρώτη φορά η διαδικασία για τους κατοίκους του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, μέχρι και φέτος, περισσότεροι από 720.000 κάτοικοι των περιοχών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στις δύο περιοχές - περίπου το 18% του πληθυσμού - έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Στα τέλη Μαΐου, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ταχεία διαδικασία προσφέρθηκε επίσης στους κατοίκους των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Πριν από ένα μήνα, φέρεται να παραδόθηκαν εκεί τα πρώτα ρωσικά διαβατήρια.

Το διάταγμα Πούτιν ανακοινώθηκε ενόσω οι ρωσικοί βομβαριδισμοί «σφυροκοπούν» τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, όπου από τα ξημερώματα της Δευτέρας τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 31 έχουν τραυματιστεί.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει την επίθεση στο Χάρκοβο «απόλυτη τρομοκρατία», καθώς ένα σχολείο και ένα συγκρότημα κατοικιώς χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους.

Στους 29 οι νεκροί στην Τσάσιβ Γιαρ - Έξι νεκροί στο Χάρκοβο

Στους 29 έχει ανέλθει, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική επίθεση με ρουκέτα που έπληξε πενταώροφη πολυκατοικία στην Τσάσιβ Γιαρ στην ανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν μέσα στα ερείπια επιζώντες, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε σήμερα, Δευτέρα, διασώστες να ανασύρουν έναν επιζώντα από τα ερείπια τοποθετώντας τον σε ένα φορείο και να μεταφέρουν τις σορούς δυο ανθρώπων σε λευκές σακούλες.

Εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών.

Η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να καταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ντονέτσκ, που αποτελεί μέρος της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς μαζί με την επαρχία Λουχάνσκ, όπου η Μόσχα ανακήρυξε τη νίκη της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία έχει εξαπολύσει 34 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, ενώ ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να χαρακτηριστεί κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία λόγω του βομβαρδισμού της πολυκατοικίας.

Παράλληλα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το γραφείο της γενικής εισαγγελίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ