ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Είχε ανάμειξη το Κρεμλίνο στην πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι;

Ιταλία: Είχε ανάμειξη το Κρεμλίνο στην πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι;
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι σε συγκέντρωση του μετώπου δεξιάς-ακροδεξιάς το 2019, πριν ακόμη «καλπάσουν» δημοσκοπικά τα Αδέλφια της Ιταλίας AP Photo/Andrew Medichini

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι και τη βύθιση της Ιταλίας σε νέα πολιτική αναταραχή, ένα ανησυχητικό ερώτημα πλανάται: Είχε ανάμειξη το Κρεμλίνο;

Η αποκάλυψη δύο περιστατικών που αφορούσαν σε επαφές μεταξύ των Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι με Ρώσους διπλωμάτες προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στη Ρώμη και την οργή της κεντροαριστεράς τη στιγμή που αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία.

Η διαμάχη απειλεί να «βλάψει» τη θέση της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του φασιστικών καταβολών κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, κατά την εκτίμηση τουλάχιστον του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο και ζητά εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις.

Η Μελόνι βρίσκεται σε τροχιά να καταστεί να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του μετώπου δεξιάς-ακροδεξιάς μετά τις πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Ευρύτερα διακυβεύεται η διεθνής εικόνα της Ιταλίας και το εάν η Ρώμη θα παραμείνει σταθερό και αξιόπιστο μέρος της δυτικής συμμαχίας ενάντια στην επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.

Στο πρώτο περιστατικό, τον Μάιο, αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας ρώτησε έναν σύμβουλο εξωτερικών υποθέσεων του Ματέο Σαλβίνι -ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα και συμμάχου της Μελόνι- εάν σκόπευε να αποσύρει τους υπουργούς του από τον συνασπισμό του Ντράγκι, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα La Stampa την περασμένη Πέμπτη επικαλούμενη αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το δεύτερο περιστατικό επικεντρώνεται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και μακροχρόνιο σύμμαχο του Πούτιν.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia, μίλησε με τον Ρώσο πρεσβευτή την ημέρα που απέσυρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica που ακολούθησε την Παρασκευή.

Ο Σαλβίνι διέψευσε τις πληροφορίες και ο Μπερλουσκόνι δεν έχει σχολιάσει ακόμη. Όμως οι αντίπαλοι της δεξιάς-ακροδεξιάς αντιδρούν και ζητούν εξηγήσεις.

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησαν αμφότεροι τη διεξαγωγή έρευνας από την κοινοβουλευτική επιτροπή πληροφοριών.

«Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», είπε ο Λέτα. «Θέλουμε να μάθουμε αν ήταν ο Πούτιν που έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι. Αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό», σημείωσε.

Η Λία Κουαρταπέλε, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων των Δημοκρατικών, δήλωσε στο Politico ότι οι αναφορές είναι «σκανδαλώδεις», εκτιμώντας ότι θα ζημιώσουν τις πιθανότητες της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι να γίνει πρωθυπουργός.

«Υποθέτω οι σύμμαχοι θα παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία. Αν κάποια κυβέρνηση μιλούσε κατ' αυτό τον τρόπο ακόμα και με την πρεσβεία των ΗΠΑ, θα ήταν πρόβλημα και εδώ μιλάμε για τη ρωσική πρεσβεία», ανέφερε.

Η ίδια θεωρεί ότι οι αναφορές για τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι δεν θα βελτιώσουν την πιθανότητα της Τζόρτζια Μελόνι να γίνει πρωθυπουργός, αλλά θα αποβούν επιζήμιες για ολόκληρη τη δεξιά-ακροδεξιά.

Οι αναφορές των εφημερίδων ενισχύουν την αντίληψη ότι η δεξιά-ακροδεξιά στην Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στον Πούτιν.

Τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Μπερλουσκόνι έχουν εδραιωμένες σχέσεις με τους Ρώσους. Σε σειρά ετών, ο Σαλβίνι έχει εκφράσει συχνά τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας και φορώντας μάλιστα ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του Πούτιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σαλβίνι έχει επίσης ταχθεί κατά της αποστολής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ματέο Σαλβίνι αναγκάστηκε να ακυρώσει μια αποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή» στη Ρωσία τον Μάιο, αφού αποδείχθηκε ότι η παράλληλη διπλωματική του προσπάθεια δεν είχε την έγκριση της κυβέρνησης Ντράγκι και η ρωσική πρεσβεία είχε πληρώσει για την πτήση του στη Μόσχα.

Όσο για τον Μπερλουσκόνι, φέρεται να ήταν επικριτικός για τη θέση του Ντράγκι για την Ουκρανία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρεσβευτή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η εισβολή ήταν αναγκαία καθώς υπήρχε κίνδυνος η Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία.

Την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, ο Μπερλουσκόνι είχε καλλιεργήσει προσωπική σχέση καθώς και πολιτική φιλία με τον Πούτιν βασισμένη σε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Η κριτική του για τον Πούτιν από την εισβολή ήταν «σιωπηλή», αρκούμενος μόνο να δηλώσει πως ήταν απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο.

Η αμφιθυμία των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να προσελκύσει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο και θεωρεί τη Ρωσία και την Ουκρανία εξίσου υπαίτιες.

Το πολιτικό προπύργιο του Σαλβίνι περιλαμβάνει τον ιταλικό βορρά που συναλλάσσεται επιχειρηματικά με τη Ρωσία και πλήττεται από τις κυρώσεις.

Αλλά η ασάφεια είναι πιθανό να βλάψει την αξιοπιστία της Μελόνι, η οποία ηγείται των δημοσκοπήσεων. Η ίδια έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του ΝΑΤΟ θέση ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος από την αρχή του πολέμου, καθώς προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της.

«Εάν μία νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πιο ευνοϊκή προς τη Ρωσία, [αυτό] θα ανησυχούσε τους συμμάχους της Ιταλίας», λέει στο Politico η ιστορικός Μάργκαρετ ΜακΜίλαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί πιθανότατα θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία.

«Η Ιταλία θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο ίδιο φιλορωσικό στρατόπεδο με την Ουγγαρία και τη Σερβία και να καταστεί πηγή ανησυχίας για τη Γερμανία και τη Γαλλία», επισημαίνει η καθηγήτρια ΜακΜίλαν.

Ο Σαλβίνι έχει απορρίψει τις αναφορές και τις ανησυχίες ως προπαγάνδα από την αριστερά. Σε μήνυμά του είπε στους βουλευτές:

«Μια απελπισμένη και διχασμένη αριστερά, με κάποιον ανόητο υπηρέτη σε κάποια δημοσιογραφική αίθουσα, περνούν την ώρα τους για να αναζητήσουν φασίστες, Ρώσους και ρατσιστές που δεν υπάρχουν. Στις 25 Σεπτεμβρίου επιτέλους θα έχουμε αλλαγή».

Εκπρόσωπος της Λέγκας είπε ότι το πρόσωπο που μίλησε με τον αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας, Αντόνιο Καπουάνο, δεν υπήρξε ποτέ επίσημα μέλος της Λέγκας, αν και αν είχε κατά καιρούς αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο.

Εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ