ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Lufthansa - εργαζομένων για αυξήσεις αποδοχών απομακρύνει τον κίνδυνο για νέες απεργίες

Συμφωνία Lufthansa - εργαζομένων για αυξήσεις αποδοχών απομακρύνει τον κίνδυνο για νέες απεργίες
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις τουλάχιστον 325 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 2,5% σε τρία στάδια AP Photo/Michael Probst, File

Αποτρέπεται ο κίνδυνος νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα προκαλούσαν παράλυση των αεροδρομίων εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κατόπιν της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης η αεροπορική εταιρεία Lufthansa και η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di σχετικά με τις συμβάσεις του προσωπικού εδάφους.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αυξήσεις τουλάχιστον 325 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 2,5% σε τρία στάδια.

Η Lufthansa είχε προχωρήσει την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουλίου στην ακύρωση σχεδόν του σύνολου» των πτήσεών της στη Γερμανία λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση προκάλεσε την ματαίωση από την Lufthansa σχεδόν όλων των πτήσεών της σήμερα από και προς τους δύο βασικούς κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και ελλείψεις προσωπικού έχουν ήδη αναγκάσει αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa, να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις και έχουν προκαλέσει πολύωρες αναμονές σε μεγάλα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες που ανυπομονούν να κάνουν διακοπές μετά τα lockdown για την αναχαίτιση της Covid-19.

Το συνδικάτο Verdi είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα αύξηση 9,5% του μισθού ή τουλάχιστον 350 ευρώ το μήνα για 12 μήνες για περίπου 20.000 εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με το συνδικάτο υφίστανται τις πιέσεις του πληθωρισμού και έχουν καταπονηθεί από τις ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια.

Η Lufthansa είχε προσφέρει αύξηση 150 ευρώ το μήνα για το υπόλοιπο του έτους και άλλα 100 ευρώ από την αρχή του 2023, συν αύξηση 2% από τα μέσα του 2023 ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Το συνδικάτο όμως απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 8,2% στη Γερμανία τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ