ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό δικαστήριο ανακαλεί την άδεια της εφημερίδας Novaya Gazeta

Ρωσικό δικαστήριο ανακαλεί την άδεια της εφημερίδας Novaya Gazeta
O βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αρχισυντάκτης της εφημερίδας Novaya Gazeta, μιας από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες της Ρωσίας, Ντμίτρι Μουράτοφ (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Το Δικαστήριο Basmanny της Μόσχας ακύρωσε τη Δευτέρα την άδεια εκτύπωσης της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, μιας από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες της Ρωσίας.

Η δικαστής Όλγα Λιπκινα αποφάσισε «να ακυρώσει την εγγραφή της Novaya Gazeta», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti από το δικαστήριο.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο αρχισυντάκτης Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τα κριτικά ρεπορτάζ ειδήσεων στη Ρωσία, είπε ότι η απόφαση ήταν «ένα πολιτικό χτύπημα, χωρίς την παραμικρή νομική βάση». Είπε ότι η εφημερίδα θα ασκήσει έφεση.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο, η συντακτική ομάδα χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «απόπειρα δολοφονίας της Novaya Gazeta».

«Η εφημερίδα σκοτώθηκε σήμερα. Έκλεψαν 30 χρόνια ζωής από τους υπαλλήλους της. Στέρησαν από τους αναγνώστες το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες», ανέφερε η Novaya Gazeta

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Rozkomnadzor είχε κατηγορήσει την εφημερίδα ότι δεν παρείχε έγγραφα σχετικά με μια αλλαγή ιδιοκτησίας το 2006.

Η Novaya Gazeta, είχε δυναμική παρουσία στο χώρο των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας από την ίδρυσή της το 1993 με χρήματα από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του αείμνηστου Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, κατέχοντας μια θέση ως το κορυφαίο ερευνητικό μέσο της Ρωσίας, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ