ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Ουεστμίνστερ το φέρετρο - Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο Ουεστμίνστερ το φέρετρο - Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα
Τη συνοδεύουν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Στην κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου του Ουεστμίνστερ βρίσκεται το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα. Χιλιάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, επιθυμώντας να αποτίσουν φόρο τιμής στην αγαπημένη τους μονάρχη.

Νωρίτερα, την πομπή που μετέφερε τη σορό της από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Η βασιλική σύζυγος Καμίλα έφυγε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με αυτοκίνητο, μαζί με την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κάθριν, τη δούκισσα του Σάσσεξ, Μέγκαν και την κοντέσσα του Ουέσεξ, Σόφι.

Το φέρετρο ήταν τοποθετημένο πάνω σε κιλλίβαντα και είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο. Η διαδρομή είχε μήκος περίπου 1.800 μέτρα - λίγο περισσότερο από ένα μίλι - και οδηγούσε σε δύο από τους πιο διάσημους δρόμους του Λονδίνου, το Mall και το Whitehall.

Ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων έχουν ήδη σχηματιστεί στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, καθώς οι Βρετανοί περιμένουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη λαοφιλή βασίλισσά τους.

Στο κοινοβούλιο υποδέχθηκαν το φέρετρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ το παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Πλήθος κόσμου περιμένει να αποδώσει το ύστατο χαίρε στην βασίλισσα Ελισάβετ.Victoria Jones/Pool via AP

Ακολούθησε 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη από χθες είχαν πάρει σειρά -είχαν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο- πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Αστυνομικοί στη λεωφόρο Μολ ενόψει της άφιξης του φερέτρου της βασίλισσας Ελισάβετ στο Βρετανικό ΚοινοβούλιοVictoria Jones/Pool via AP

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Η κηδεία της Ελισάβετ θα γίνει στο Αβαείο του Ουστμίνιστερ, χωρητικότητας περίπου 2.200 ατόμων. Σε αυτήν αναμένεται πως θα παρευρεθούν περίπου 500 παγκόσμιοι ηγέτες, βασιλείς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με τις προσκλήσεις να έχουν αποσταλεί ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το βράδυ, την παραμονή της ταφής, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα εις μνήμην της βασίλισσας Ελισάβετ.

Την Κυριακή το βράδυ ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα παραχωρήσει δεξίωση σε όλους τους ηγέτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν από κοντά την νεκρώσιμη ακολουθία.

Δώδεκα ημέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της. Η ημέρα αυτή θα είναι επίσημη αργία.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου είχε τελεστεί η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ