ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία και Τουρκία ειρωνεύονται τους Ευρωπαίους: «Θα πεθάνουν από το κρύο»

Λευκορωσία και Τουρκία ειρωνεύονται τους Ευρωπαίους: «Θα πεθάνουν από το κρύο»
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τη δύσκολη αυτήν τη στιγμή. Έλατα ή σημύδες, το σημαντικό είναι να ζεσταθούν» λέει ο Λουκασένκο, κόβοντας ξύλα για να «βοηθήσει» τους Ευρωπαίους Πηγή: Screen grab/ twitter

Με ιδιαίτερα ειρωνικά σχόλια αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει μια λύση για την ενεργειακή κρίση τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να ειρωνεύεται τους Ευρωπαίους και να κόβει ξύλα για την Ευρώπη, για να την βοηθήσει «να μην πεθάνει από το κρύο» φέτος τον χειμώνα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο εμφανίζεται να κρατάει ένα τσεκούρι, μπροστά σε μια στοίβα φρεσκοκομμένα ξύλα. «Δεν θα τους αφήσουμε να πεθάνουν από το κρύο στην Ευρώπη. Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ίσως να μας βοηθήσουν κι αυτοί κάποια μέρα» ακούγεται να λέει ο πρόεδρος, προτού να σχίσει ένα μεγάλο κούτσουρο με το τσεκούρι του.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τη δύσκολη αυτήν τη στιγμή. Έλατα ή σημύδες, το σημαντικό είναι να ζεσταθούν», συνεχίζει.

Αυτό το βίντεο του Λευκορώσου προέδρου τραβήχτηκε σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τον χειμώνα. Παράλληλα, οι σχέσεις τους με το Μινσκ είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Η Λευκορωσία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έθεσε το έδαφός της στη διάθεση της Μόσχας για να εξαπολύσει την επίθεσή της στο Κίεβο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, στην ίδια «γραμμή» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ειρωνευτεί: «Δεν έχουν όραμα, ζηλεύουν δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ευρωπαϊκή πολιτική γι’ αυτό θα κρυώσουν. Ο Θεός να τους βοηθήσει, ενώ η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Υποστήριξε δε, πως αν η ΕΕ είχε κινηθεί μαζί με την Τουρκία και είχε αφήσει «στην άκρη την αλαζονεία της» τότε θα ήταν ένας παγκόσμιος παίκτης που θα χειροκροτούσαν όλοι όρθιοι.

«Όμως δεν έχουν όραμα. Η αλαζονεία, η ζήλεια τους τυφλώνει. Τα λέω και στους ίδιους. Δείτε τώρα, έρχεται ο χειμώνας. Κυρίως οι χώρες της Ευρώπης αναρωτιούνται πώς θα περάσουν το χειμώνα; Πόσο κρύο θα έχει; Κάποιες χώρες βάζουν ανώτατο όριο στους θερμοστάτες. Κάποιες στους 19 (βαθμούς Κελσίου), κάποιες στους 20. Ο Θεός να τους βοηθήσει. Εγώ στους 20 κρυώνω» δήλωσε ο ίδιος.

Έσπευσε δε να προσθέσει πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο, λόγω των πολιτικών της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ