ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ιατρικής 2022 στο γενετιστή Σβάντε Πάαμπο

Νόμπελ Ιατρικής 2022 στο γενετιστή Σβάντε Πάαμπο
Το βραβείο Νόμπελ απονέμεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ) Twitter/@NobelPrize

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2022 κέρδισε ο γενετιστής Σβάντε Πάαμπο

O Σουηδός επιστήμονας βραβεύτηκε για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη, όπως αναφέρει η επιτροπή.

«Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά», αναφέρει η κριτική επιτροπή του βραβείου.

«Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Πέρυσι το Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί στους Αμερικανούς Άρντεμ Παταπουτιάν και Ντέιβιντ Τζούλιους για την ανακάλυψή τους για τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Πέρυσι, το βραβείο μοιράστηκαν ο Αμερικανός επιστήμονας Ντέιβιντ Τζούλιους και ο λιβανοαρμενικής καταγωγής επίσης Αμερικανός Αρντέμ Παταπουτιάν για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Το βραβείο Νόμπελ απονέμεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

Οι απονομές θα συνεχιστούν με τα βραβεία Φυσικής και Χημείας, μέχρι την Τετάρτη και θα ακολουθήσουν τα Λογοτεχνίας (Πέμπτη) και Ειρήνης (Παρασκευή).

Τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν τον φετινό γύρο απονομής, την επόμενη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ