ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση Πούτιν για «σταθεροποίηση» των προσαρτημένων περιοχών εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης

Δέσμευση Πούτιν για «σταθεροποίηση» των προσαρτημένων περιοχών εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την εκτίμησή του ότι η κατάσταση στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, «θα σταθεροποιηθεί» εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, Τετάρτη, με Ρώσους εκπαιδευτικούς. 

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση παραδοχή της ρωσικής υποχώρησης στις περιοχές λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, σχολιάζει σχετικά ο Guardian.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπεραμύνθηκε εκ νέου των ψευδο-δημοψηφισμάτων που διενεργήθηκαν στις εν λόγω περιοχές, δηλώνοντας μάλιστα έκπληκτος για τα αποτελέσματά τους.

«Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ειλικρινά μιλώντας, όχι μόνο με ικανοποίησαν, αλλά και με εξέπληξαν - άλλωστε, οι άνθρωποι ζούσαν σε τόσο δύσκολες συνθήκες και συνεχίζουν να ζουν», δήλωσε ο Πούτιν.

«Αυτό το αποτέλεσμα, σας διαβεβαιώνω, νομίζω ότι το γνωρίζουν και οι εκλογικοί παρατηρητές, δεν υπήρξε καμία επιθυμία να διορθωθεί ή να προστεθεί κάτι» συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα των ψευδο-δημοψηφισμάτων, παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχουν απορριφθεί τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Δύση, με τη διεθνή κοινότητα να κάνει λόγο για «απάτη». Και στις τέσσερις περιοχές που στη συνέχεια προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, η δηλωμένη ψήφος υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν πάνω από 90%.

Οι «ψηφοφορίες» που διενεργήθηκαν υπό την απειλή όπλων και τα αποτελέσματά τους που η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές σύμμαχοί της ισχυρίστηκαν, είναι ένα σημαντικό βήμα στην παραπαίουσα προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον έλεγχο επί του πεδίου μάχης στην Ουκρανία.

«Πάντα, παρά τη σημερινή τραγωδία, είχαμε μεγάλο σεβασμό για τον ουκρανικό λαό και τον ουκρανικό πολιτισμό, καθώς και για την ουκρανική γλώσσα, τη λογοτεχνία και ούτω καθεξής. Ποτέ δεν επιτρέψαμε το είδος των πραγμάτων που επιτρέπει η Ουκρανία κατά του ρωσικού πολιτισμού ή της ρωσικής γλώσσας» είπε ο Πούτιν.

Απευθυνόμενος σε έναν δάσκαλο από την περιοχή του Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι περιοχές αυτές θα σταθεροποιηθούν και θα αναπτυχθούν, ενώ «θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της χώρας στο σύνολό της».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε σήμερα, Τετάρτη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, παρά τις μεγάλες ανατροπές στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, που πρακτικά μειώνουν την έκταση των υπό ρωσική κατοχή εδαφών.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τον πόλεμο της με την προσπάθεια προσάρτησης του 18% των ουκρανικών εδαφών ανατολικά και νότια, με την μερική επιστράτευση και με τις απειλές περί προσφυγής σε πυρηνικά όπλα με στόχο, όπως λέει, την προστασία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η υπογραφή της πράξης προσάρτησης από τον Πούτιν ήταν το τελευταίο στάδιο της «απαιτούμενης» νομοθετικής διαδικασίας, καθώς τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου έχουν ήδη επικυρώσει το σχέδιο.

Η Ρωσία, επί του παρόντος, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί -Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο- και το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν έχει ακόμη καθορίσει τα τελικά σύνορα της προσαρτημένης επικράτειας.

Κρεμλίνο: Θα ανακαταληφθούν τα εδάφη που πήραν οι Ουκρανοί

Ως προαναγγελία αντεπίθεσης ερμηνεύονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να αποσαφηνίσει ποια είναι τα νέα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε σήμερα, Τετάρτη, ότι τα εδάφη που ανήκουν στις προσαρτημένες περιοχές και έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες «θα είναι για πάντα Ρωσία και θα επιστραφούν».

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων για το εάν υπάρχουν αντιφάσεις σε σχέση με τις υποσχέσεις της Μόσχας προς τους τοπικούς πληθυσμούς και τις εξελίξεις στο μέτωπο δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση, θα είναι στη Ρωσία για πάντα και θα ανακαταληφθούν».

Όπως σημείωσε, δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και τόνισε ότι «αυτό είναι εντελώς στο χέρι του επικεφαλής, του προέδρου της χώρας».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τέτοιας αποφάσεις. Μόνο η συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ότι υπάρχει ανασύνταξη δυνάμεων και επίκειται επιχείρηση ανακατάληψης των εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αποφασιστική απάντηση από το Κίεβο

Την ίδια ώρα ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σημειώνει πως οποιαδήποτε «ρωσικά αντικείμενα» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι και η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι μέρος ενός αμυντικού πολέμου.

«Οποιαδήποτε ρωσικά αντικείμενα σε κατεχόμενα εδάφη – (σ.σ. είναι) νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις (της Ουκρανίας)», ανέφερε με tweet του ο Ποντολιάκ.

«Οποιαδήποτε αντεπίθεση και τερματισμός της κατοχής εδαφών εμπίπτει στην έννοια του αμυντικού πολέμου. Αυτό είναι ένα απόλυτο αξίωμα τόσο για την ηγεσία της Ουκρανίας όσο και για τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ