ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση η Μελόνι - Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία

Ιταλία: Έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση η Μελόνι - Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία
Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης ύφεσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Ένα βήμα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η Ιταλία, με την Τζόρτζια Μελόνι να λέει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός, παρά την αναταραχή στον δεξιό συνασπισμό της.

Η Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, συνάντησε τον πρόεδρο μαζί με τους βασικούς συμμάχους της, τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται της ακροδεξιάς Λέγκας, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδρυτή του συντηρητικού κόμματος Forza Italia.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μελόνι στους δημοσιογράφους μετά την ασυνήθιστα σύντομη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

Η Μελόνι είπε ακόμα ότι οι σύμμαχοί της ζήτησαν από τον πρόεδρο Ματαρέλα να την χρίσει πρωθυπουργό της Ιταλίας μετά τη νίκη της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

«Υπήρξε μια ομόφωνη πρόταση για το όνομά μου ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης», πρόσθεσε, μιλώντας μαζί με τους συμμάχους της Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ματαρέλα αναμένεται να την καλέσει πίσω στο γραφείο του αργότερα μέσα στην ημέρα για να της ζητήσει επίσημα να γίνει πρωθυπουργός και το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να ορκιστεί το Σαββατοκύριακο.

Ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός κέρδισε την κυρίαρχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, με το κόμμα της Μελόνι να παίρνει τις περισσότερες ψήφους, φέρνοντάς την στην πρώτη θέση για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης ύφεσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το έργο της συγκρότησης της νέας ομάδας αποδείχθηκε πολύ πιο ταραχώδες από το αναμενόμενο, συγκρίνοντας το με την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία, με τον Μπερλουσκόνι να υπονομεύει επανειλημμένα την εξουσία της Μελόνι από τις εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι προφανώς δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί έναν μικρό ρόλο στον συνασπισμό που ίδρυσε. Αρνήθηκε να υποχωρήσει στις συνομιλίες για την ανάθεση υπουργικών θέσεων σε πολιτικούς από τα τρία κόμματα. Η ομάδα του Forza Italia αποσχίστηκε από τον συνασπισμό μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όταν δεν τα κατάφερε.

Σε σημείωμα που άφησε σε δημόσια θέα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο 86χρονος Μπερλουσκόνι έγραψε μεταξύ άλλων ότι βρήκε τη Μελόνι «αυστηρή... δεσποτική... αλαζονική... προσβλητική».

Ο βετεράνος πρώην πρωθυπουργός προκάλεσε νέα αναταραχή αυτή την εβδομάδα όταν είπε στους βουλευτές ότι κατηγορούσε την Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία και αποκάλυψε ότι είχε ανταλλάξει δώρα και «γλυκά γράμματα» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μελόνι εξέδωσε στη συνέχεια μια δήλωση λέγοντας ότι η κυβέρνησή της θα είναι σταθερά φιλοΝΑΤΟϊκή και φιλοευρωπαϊκή. «Όποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο δεν μπορεί να είναι μέρος της κυβέρνησης», είπε.

Τα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία

Το δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι στη Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών. Πέταξε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για συνομιλίες με συμμάχους της ΕΕ και τους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Η κρίσιμη θέση του υπουργείου Οικονομίας αναμένεται να πάει στον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, αναπληρωτή επικεφαλής της Λίγκας και υπουργό βιομηχανίας στην απερχόμενη κυβέρνηση ενότητας με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η Μελόνι θα κάνει την πρώτη της ομιλία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα και πρέπει να κερδίσει ψήφους εμπιστοσύνης και στις δύο βουλές προτού αναλάβει επίσημα τις πλήρεις εξουσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ