ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν στοχοποιεί την ΕΕ σε ομιλία του για την αντισοβιετική εξέγερση του 1956

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν στοχοποιεί την ΕΕ σε ομιλία του για την αντισοβιετική εξέγερση του 1956
Η Βουδαπέστη βρίσκεται αντιμέτωπη με περικοπές στη χρηματοδότηση της ΕΕ λόγω της κατάστασης της δημοκρατίας (Bertrand Guay, Pool via AP, File)

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έκανε συγκαλυμμένες συγκρίσεις την Κυριακή μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των σοβιετικών στρατευμάτων που επιτέθηκαν στην Ουγγαρία κατά την επανάσταση του 1956, ανέφερε το Associated Press.

Μιλώντας κατά την 66η επέτειο αυτής της αποτυχημένης εξέγερσης, ο Όρμπαν σημείωσε ότι η ΕΕ, η οποία προσπάθησε να χαλιναγωγήσει τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» στην Ουγγαρία, θα κατέληγε όπως η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με το AP.

«Ας μην ασχολούμαστε με αυτούς που πυροβολούν την Ουγγαρία από τη σκιά ή από τα ύψη των Βρυξελλών. Θα καταλήξουν εκεί που έφτασαν οι προκάτοχοί τους», ανέφερε ο Όρμπαν σε ομιλία του στην πόλη Zalaegerszeg στη δυτική Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται αντιμέτωπη με περικοπές στη χρηματοδότηση της ΕΕ λόγω της κατάστασης της δημοκρατίας. Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει «μια ενδελεχή και ενημερωμένη ανάλυση κινδύνου» της κατάστασης στην Ουγγαρία.

«Ήμασταν εδώ όταν μας επιτέθηκε η πρώτη κατακτητική αυτοκρατορία και θα είμαστε εδώ όταν καταρρεύσει η τελευταία», είπε ο Όρμπαν την Κυριακή. «Θα το αντέξουμε όταν πρέπει και θα απωθήσουμε όταν μπορούμε. Τραβάμε ξίφη όταν υπάρχει ευκαιρία και αντιστεκόμαστε όταν έρχονται πολλά χρόνια καταπίεσης», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις που ελπίζει ότι θα κατευνάσουν τις ανησυχίες της ΕΕ. Το μπλοκ έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να αποφασίσει για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ