ΚΟΣΜΟΣ

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα του Άντι Γουόρχολ

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα του Άντι Γουόρχολ
«Ο Άντι Γουόρχολ απεικονίζει την μανία του καταναλωτισμού σε αυτή την εμβληματική σειρά», είπε η διαδηλώτρια Μπόνι Κάσεν screen grab από βίντεο/ twitter

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε έναν πίνακα του Άντι Γουόρχολ στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας στην Καμπέρα την Τετάρτη (9 Νοεμβρίου). 

Βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα Stop Fossil Fuel Subsidies δείχνει δύο γυναίκες ακτιβίστριες να χρησιμοποιούν μια κόλλα για να κολλήσουν τα χέρια τους στο "Campbell's Soup I" του Άντι Γουόρχολ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη στην Καμπέρα.

Αρκετές μπλε χαρακιές είναι επίσης χαραγμένες στη σειρά των 10 πινάκων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από γυαλί. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν έγιναν συλλήψεις για το συμβάν.

«Ο Άντι Γουόρχολ απεικονίζει την μανία του καταναλωτισμού σε αυτή την εμβληματική σειρά», είπε η διαδηλώτρια Μπόνι Κάσεν σε μια δήλωση που κοινοποίησε η ομάδα ακτιβιστών.

«Και τώρα έχουμε καπιταλιστική μανία. Οι οικογένειες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων για τα παιδιά τους, ενώ οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων σημειώνουν κέρδη ρεκόρ», συνέχισε η ίδια.

«Έγινε διαμαρτυρία στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας μετά από παρόμοια περιστατικά σε άλλα μέρη της Αυστραλίας και στο εξωτερικό», ανέφερε η Εθνική Πινακοθήκη σε ανακοίνωσή της, και πρόσθεσε: «Η Εθνική Πινακοθήκη δεν επιθυμεί να προωθήσει αυτές τις δράσεις και δεν έχει κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Το περιστατικό συνέβη μετά από παρόμοιες διαμαρτυρίες που αφορούσαν διάσημα έργα τέχνης στο εξωτερικό, όπως μια γερμανική περιβαλλοντική ομάδα που πέταξε πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ σε μουσείο του Πότσνταμ και ακτιβιστές του Just Stop Oil που πέταξαν ντοματόσουπα πάνω στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ