ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν υποδέχεται Ιρανές ακτιβίστριες στηρίζοντας την «επανάστασή» τους

Ο Μακρόν υποδέχεται Ιρανές ακτιβίστριες στηρίζοντας την «επανάστασή» τους
Η ιρανική διασπορά διαδηλώνει για το θάνατο της Μάχσα Αμινί AP Photo/Aurelien Morissard, File

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δέχθηκε στο Παρίσι Ιρανές ακτιβίστριες και χαιρέτισε την «επανάσταση την οποία καθοδηγούν».

«Υποδεχθήκαμε με μεγάλη τιμή και χαρά μια αντιπροσωπεία Ιρανών γυναικών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.

«Θέλω εδώ να τους επαναλάβω τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας σε σχέση με την επανάσταση που [αυτές] καθοδηγούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Μασίχ Αλινεζάντ, Ιρανή ακτιβίστρια που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, η οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες στο Ιράν να διαμαρτύρονται κατά της υποχρέωσης να φορούν μαντίλα, την Σίμα Μπαμπαεΐ, που αγωνίζεται να λάβει πληροφορίες για τον πατέρα της από τον οποίο δεν έχει νέα, την Λαντάν Μπορουμάντ, συνιδρύτρια οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και την Ρόγια Πιράιε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Γαλλία στέκεται «στο πλευρό» των Ιρανών διαδηλωτών, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter προανήγγειλε ότι θα μεταδώσει το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη που του παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος «διευκρινίζει τη θέση της Γαλλίας».

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την «αστυνομία ηθών» με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις για την ελευθερία των γυναικών εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά του θρησκευτικού καθεστώτος, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρόκληση άνευ προηγουμένου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συνολικά, σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Όσλο μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ