ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την κλήτευση του Μάικ Πενς

NYT: Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την κλήτευση του Μάικ Πενς
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Πενς είναι πολύ πιθανό να συμμορφωθεί σε ενδεχόμενη κλήτευσή του AP Photo/John Locher

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να κλητεύσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην έρευνα σχετικά με τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στα γεγονότα του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να κλητεύσει τον Μάικ Πενς προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην έρευνα για τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Πενς είναι πολύ πιθανό να συμμορφωθεί σε ενδεχόμενη κλήτευσή του, αναγνωρίζοντας ότι η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης διαφέρει από εκείνη της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξέτασε επίσης την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Πενς: Ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μου με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μου, της οικογένειάς μου και όσων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο», με την ομιλία του στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα της εισβολής οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, σύμφωνα με απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

«Τα λόγια του προέδρου εκείνη την ημέρα στη διαδήλωση έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή μου, της οικογένειάς μου και όσων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο», είπε ο Πενς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αναφερόμενος στη συγκέντρωση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που προηγήθηκε της αιματηρής επίθεσης στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του μεγιστάνα.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Καπιτώλιο και επέβλεπε την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο για να προφυλαχθεί από τους ταραχοποιούς, όπως επίσης πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων. Ορισμένοι από τους οπαδούς του Τραμπ φώναζαν «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, είχε παροτρύνει τότε τους οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο.

Μετά την εισβολή των οπαδών του, αρνιόταν επί ώρες να τους καλέσει να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο και κατηγόρησε ακόμη και τον αντιπρόεδρό του με ένα tweet ότι «δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει», εμποδίζοντας την επικύρωση του αποτελέσματος.

«Αυτό με εξόργισε», είπε ο Μάικ Πενς, όταν ρωτήθηκε για αυτό το tweet. «Τα λόγια του προέδρου ήταν ανεύθυνα και οι πράξεις του ήταν ανεύθυνες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ