ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συγκέντρωση στη Μαδρίτη για την απελευθέρωση του Ισπανού που κρατείται στο Ιράν

Ισπανία: Συγκέντρωση στη Μαδρίτη για την απελευθέρωση του Ισπανού που κρατείται στο Ιράν
Οπαδός του ποδοσφαίρου, ο 40χρονος Σαντιάγο Σάντσες Κογκεδόρ έβαλε στόχο να περπατήσει από τη Μαδρίτη μέχρι το Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 AP (ΑΡΧΕΙΟ)

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την ιρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του 40χρονου Ισπανού, Σαντιάγο Σάντσες, που συνελήφθη στο Ιράν καθώς κατευθυνόταν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του.

Δεκάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Σαντιάγο Σάντσες κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Η οικογένειά σου απαιτεί την ταχεία απελευθέρωσή σου».

Σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο προέβη ένας από τους φίλους του, ο Χοσέ Φελίξ, αναφέροντας ότι «ζητάμε (από τις ιρανικές αρχές) να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πολιτικός ακτιβιστής».

Η μητέρα του κρατουμένου, Σίλια Κοχεδόρ, δήλωσε ότι κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του, συμπληρώνοντας ότι «είναι καλά στην υγεία του». Σημειώνεται ότι, η οικογένειά του μέχρι την πρόσφατη αυτή επικοινωνία δεν είχε νέα του από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οπαδός του ποδοσφαίρου, ο 40χρονος Σαντιάγο Σάντσες Κογκεδόρ ξεκίνησε ένα αρκετά φιλόδοξο και συνάμα παράτολμο ταξίδι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Έβαλε στόχο να περπατήσει από τη Μαδρίτη μέχρι το Κατάρ προκειμένου να παρίσταται στην πρεμιέρα του Μουντιάλ στις 20 Νοεμβρίου 2022. Επρόκειτο να καλύψει μια απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων περνώντας μέσα από τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ιράν βρίσκεται εν μέσω μεγαλειωδών κοινωνικών αναταραχών μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, μιας Ιρανής κουρδικής καταγωγής, όπου κατέληξε εξαιτίας των βάναυσων χτυπημάτων που υπέστη κατά τη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία ηθών. Στη σύλληψή της προχώρησαν επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της.

Έκτοτε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 ξένων υπηκόων, έχουν συλληφθεί. Η σύλληψη του Σαντιάγο Σάντσες, μοιάζει να αποτελεί μία εκ των ανωτέρω περιπτώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ