ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε το «Ερπετό», ο διαβόητος Γάλλος κατά συρροή δολοφόνος Σαρλ Σομπράζ

Αποφυλακίστηκε το «Ερπετό», ο διαβόητος Γάλλος κατά συρροή δολοφόνος Σαρλ Σομπράζ
Ο 78χρονος Σομπράζ, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Νεπάλ για τη δολοφονία δύο τουριστών το 1975, αλλά πολλές από τις υποτιθέμενες δολοφονίες του παραμένουν ανεξιχνίαστες (AP Photo/Ajit Kumar)

Ο Σαρλ Σομπράζ, ο διαβόητος Γάλλος κατά συρροή δολοφόνοςπου ενέπνευσε την υποψήφια για βραβείο τηλεοπτική σειρά «The Serpent», απελευθερώθηκε από μια φυλακή του Νεπάλ την Παρασκευή.

«Ο Σομπράζ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή. Έχει παραδοθεί στο τμήμα μετανάστευσης. Οι αξιωματούχοι του τμήματος μετανάστευσης μας ενημέρωσαν ότι θα απελαθεί στη Γαλλία σύντομα, ήδη σήμερα», δήλωσε στο CNNi ο Ishwari Prasad Pandey, αξιωματούχος της κεντρικής φυλακής του Νεπάλ.

Ο 78χρονος Σομπράζ, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Νεπάλ για τη δολοφονία δύο τουριστών το 1975, αλλά πολλές από τις υποτιθέμενες δολοφονίες του παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Αφέθηκε ελεύθερος αφού το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την αποφυλάκισή του λόγω της ηλικίας και της υγείας του. Πάσχει από καρδιακή νόσο και χρειάζεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, είπε το δικαστήριο.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι κανονίζουν την άμεση απέλαση του Σομπράζ, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την Παρασκευή.

«Εργαζόμαστε για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για την απέλαση του Σομπράζ στη Γαλλία», δήλωσε στο CNNi ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος μετανάστευσης του Νεπάλ Pradarshani Kumari, προσθέτοντας ότι «μπορεί να συμβεί σήμερα (Παρασκευή), μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες».

«Η εντολή του δικαστηρίου είναι να τον στείλει στην πατρίδα του εντός 15 ημερών. Εργαζόμαστε για να τον απελάσουμε έχοντας υπόψη αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θα παραμείνει υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης του Νεπάλ μέχρι να φύγει. Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών για την ασφάλειά του», πρόσθεσε ο Kumari.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το τμήμα βρίσκεται σε στενή επαφή με τη γαλλική πρεσβεία στο Κατμαντού.

Ο Σομπράζ, από Ινδό πατέρα και Βιετναμέζα μητέρα, είχε δύσκολη παιδική ηλικία στη Γαλλία και κατέληξε πολλές φορές στη φυλακή για μικροαδικήματα. Τη δεκαετία του '70 άρχισε τα ταξίδια στον κόσμο και βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ.

Συνήθιζε να προσεγγίζει τα θύματά του, να γίνεται φίλος τους και στη συνέχεια να τα ναρκώνει, να τα ληστεύει και να τα σκοτώνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για τουρίστριες από δυτικές χώρες.

Το πρώτο του θύμα πιστεύεται ότι ήταν μια νεαρή Αμερικανίδα που βρέθηκε νεκρή το 1975, φορώντας μόνο το μπικίνι της, σε μια παραλία της Πατάγια.

Το όνομα του Σομπράζ συνδέεται με περίπου 20 φόνους. Συχνά χρησιμοποιούσε τα διαβατήρια των ανδρών που σκότωνε για να ταξιδεύει στον επόμενο προορισμό του.

Το προσωνύμιο «Ερπετό» – από την ικανότητά του να αλλάζει ταυτότητα για να ξεφεύγει από τις αρχές – έδωσε τον τίτλο και σε μια επιτυχημένη σειρά του BBC και του Netflix που βασίστηκε στη ζωή του.

Ο Σομπράζ συνελήφθη στην Ινδία το 1976 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τον φόνο ενός Γάλλου τουρίστα σε ένα ξενοδοχείο στο Δελχί. Έμεινε όμως συνολικά 21 χρόνια στη φυλακή, με ένα σύντομο διάλειμμα το 1986, όταν δραπέτευσε και συνελήφθη ξανά στην Γκόα.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος το 1997 επέστρεψε στο Παρίσι. Επανεμφανίστηκε όμως το 2003 στο Νεπάλ, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας τουρίστριας Κόνι Τζο Μπρόνζιτς. Δέκα χρόνια αργότερα κρίθηκε ένοχος και για τον φόνο της Καναδής συντρόφου του Μπρόνζιτς.

Το 2008, όντας στη φυλακή, ο Σομπράζ παντρεύτηκε την 20χρονη Νιχίτα Μπίσβας, 44 χρόνια νεότερή του και κόρη του Νεπαλέζου δικηγόρου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ