ΚΟΣΜΟΣ

La Repubblica για Qatar Gate: Άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών - Η υπόθεση περνά σε δεύτερη φάση

La Repubblica για Qatar Gate: Άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών - Η υπόθεση περνά σε δεύτερη φάση
Στην δεύτερη φάση της περνά η υπόθεση Qatar Gate σύμφωνα με την La Republica, καθώς είναι έτοιμο το αίτημα άρσης ασυλίας δύο ευρωβουλευτών AP Photo/Luca Bruno

Νέο άρθρο «βόμβα» δημοσίευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η ιταλική La Repubblica, αναφέροντας πως έχει γίνει δεκτό αίτημα για άρση ασυλίας και άλλων ευρωβουλευτών για το Qatar Gate, και έτσι η υπόθεση περνά πλέον στην δεύτερη φάση της.

Σύμφωνα με την La Republica, αυτή η «φάση» είναι πιθανό να ξεκινήσει αύριο (2/1) κιόλας, με νέο κύκλο ερευνών και άμεση αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα, πιθανόν, αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι πρόκειται, όπως φαίνεται, για δυο αιτήματα που αφορούν τους ευρωβουλευτές Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο.

Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν σε νέα φάση, με αίτημα άρσης της ασυλίας της.

Η La Repubblica προβλέπει ότι αν το όλο θέμα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου».

«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ